7 januari 1929 is een belangrijke datum in de stripgeschiedenis. Op die dag ontstonden in de Verenigde Staten twee strips die van groot belang zouden zijn: “Tarzan” van Hal Foster naar het verhaal van Edgar Rice Burroughs en “Buck Rogers in de 25ste eeuw” van Philip Francis Nowlan.

Het mag misschien belachelijk in de oren klinken, maar deze twee strips waren belangrijk omdat ze een periode van realisme in de strip inluidden. Tot dan toe waren strips immers uitsluitend komisch.
Zo ontstonden de westernstrips, de detectivestrips, de oorlogsstrips en andere. De belangrijkste zou nochtans de science-fictionstrip blijven met exact vijf jaar na het verschijnen van “Buck Rogers” de geboorte van Flash Gordon, het geesteskind van Alex Raymond (overleden in 1956 bij een auto-ongeluk). Ondertussen was Hal Foster weggekocht door een andere krant om daar de ridderstrip “Prince Valliant” te tekenen, zodat Burne Hogarth de Tarzanfiguur overnam. Alhoewel Edgar Rice Burroughs zijn voldoening had uitgesproken over de manier waarop Foster zijn geesteskind in beeld bracht, is het toch vooral de stijl van Hogarth die ons “oerbeeld” van Tarzan heeft beïnvloed. Hij maakte er een echte bodybuilder van en plaatste deze in een uitermate barok oerwoud. Dat leverde hem de bijnaam “de Michelangelo van de strip” op, ook omdat hij het strakke kader van de strip doorbrak om tot een meer “filmische” compositie te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.