Alessandro Petacchi (foto Erik Westerlinck) is een voormalig Italiaans wielrenner. Hij was een specialist op het gebied van de massasprint en geldt daarin als een van de besten ter wereld. Zijn bijnaam Ale Jet zegt voldoende over zijn sprintcapaciteiten. 

In 2003 behaalde hij misschien wel zijn meest tot de verbeelding sprekende resultaat: in de drie grote rondes (die van ItaliëFrankrijk en Spanje) boekte hij in totaal 15 etappeoverwinningen. Hij was daarmee de derde persoon (na Miguel Poblet in 1956 en Pierino Baffi in 1958) die in alle drie de grote rondes in eenzelfde jaar een etappe-overwinning boekte. In 2004 behaalde hij negen overwinningen in de Ronde van Italië, een nooit vertoond resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2005 won hij voor het eerst in zijn carrière een klassiekerMilaan-San Remo.

In 2006 stapte hij over naar Team Milram. Met deze ploeg greep hij in het voorjaar van 2006 net naast de winst in een paar grote klassiekers: hij werd tweede in Milaan-San Remo en derde in Gent-Wevelgem. In de derde etappe van de Ronde van Italië kwam hij op 8 mei 2006 ten val; hij reed de etappe wel uit, maar bleek een gebroken knieschijf aan zijn val te hebben overgehouden en moest het peloton voor geruime tijd vaarwel zeggen.

In 2007 leek hij nog steeds niet helemaal terug te zijn op zijn oude niveau. Alhoewel… in de Giro behaalde hij niet minder dan vijf ritzeges. In juni 2007 werd echter bekend dat Petacchi in diezelfde Ronde van Italië positief had getest op het middel salbutamol. Petacchi mocht vanwege een astma-attest een bepaalde hoeveelheid salbutamol gebruiken. Er werd echter meer aangetroffen dan toegestaan, nl. 1352 nanogram per milliliter urine daar waar de toegestane hoeveelheid 1000 is. Het Italiaans Olympisch Comité eiste een schorsing van een jaar, maar de nationale wielerbond sprak hem op 24 juli vrij. De affaire kostte Petacchi wel zijn plaats in de Ronde van Frankrijk 2007, want hij werd door zijn ploeg Milram in afwachting van de uitspraak geschorst. Het Italiaans Olympisch Comité liet het daar echter niet bij en schakelde het internationale sporttribunaal CAS-TAS in. Dat besliste op 6 mei 2008 dat Petacchi toch voor één jaar geschorst moest worden, vanaf 1 november 2007. De twee maanden die hij daarvóór al op non-actief had doorgebracht werden echter afgetrokken, zodat de schorsing slechts liep tot 31 augustus 2008. Alle uitslagen die Petacchi na 31 oktober 2007 al had behaald, werden hem ontnomen.

Op vrijdag 16 mei besloot Team Milram, in overleg met Petacchi, om hun overeenkomst te verbreken met onmiddellijke ingang. Als reden gaf het teammanagement op dat de renner de interne code van de ploeg die onder meer stelt dat geen enkele overtreding van de UCI-reglementering inzake doping wordt getolereerd, niet had gerespecteerd, zelfs al oordeelde het TAS expliciet dat het niet de bedoeling van Petacchi was geweest om het middel als doping te gebruiken en dat de aangetroffen hoeveelheid niet als prestatiebevorderend kan beschouwd worden. De Speer van La Spezia vond dan ook al snel weer een ploeg. Hij maakte vanaf 1 september 2008 zijn rentree voor het Italiaanse ProContinentale Team LPR.

Vanaf het seizoen 2010 kwam Petacchi uit voor Lampre. Hij reed voor het eerst sinds jaren weer eens de Ronde van Frankrijk en deed dat met succes: hij behaalde twee etappezeges en won het puntenklassement. Op 23 april 2013 maakte hij bekend zijn loopbaan per direct te beëindigen. Op 13 juli 2013 werd echter in de Belgische tour-talkshow Vive le vélo bekendgemaakt dat hij de volgende veertien maanden voor het Belgische Omega Pharma — Quick-Step ging rijden.

Op 13 juni 2015 beëindigde Petacchi dan toch zijn wielercarrière. Daarna werd hij in 2019 nog gestraft voor het overtreden van de anti-dopingregels in de seizoenen 2012 en 2013. Uit informatie van de Oostenrijkse autoriteiten (Operatie Aderlass) bleek immers dat de inmiddels gestopte topsprinter verboden middelen had gebruikt. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Alessandro Petacchi wordt 45…

  1. “Alle uitslagen die Petacchi na 31 oktober 2007 al had behaald, werden hem ontnomen en dus ook zijn vijf ritzeges in de Giro van 2007.Alle uitslagen die Petacchi na 31 oktober 2007 al had behaald, werden hem ontnomen en dus ook zijn vijf ritzeges in de Giro van 2007.”
    Maar de Giro van 2007 ging door in juni 2007. Dus hier klopt iets niet in de tekst.

    Jan

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.