Op 4 januari 1934 ging in het City Theater van Den Haag de eerste ‘officiële’ Nederlandse geluidsspeelfilm in première in aanwezigheid van Prins Hendrik en minister-president Colijn. De film was een eerbetoon aan Willem van Oranje, een nationaal-historisch document waarin zijn betekenis voor de Nederlanden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog centraal stond.

Hoewel de populaire Jordaanmusical “De Jantjes” net iets eerder was voltooid, kreeg het prestigieuze “Willem van Oranje” – de duurste film uit die tijd – de eer als eerste Nederlandse geluidsfilm de geschiedenis in te gaan. Het speelfilmdebuut van regisseur Jan Teunissen is de enige in de Philips-studio’s ‘Philiwood’ tot stand gekomen film. Sterren van het Nederlandse toneel vertolkten de hoofdrollen en werklozen traden op als Spanjaarden en Geuzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.