Zestig jaar geleden verscheen De Rode Vaan voor het eerst als weekblad. Als dagelijkse krant was het immers niet langer leefbaar.

In januari 1949 werd in De Rode Vaan en de Drapeau Rouge opgeroepen om de communistische pers te steunen. Er was nood aan financiële bijdragen van de diverse afdelingen en partijleden om de nieuwe drukpersen te betalen en de drukkerij te moderniseren.
“Het is met grote vreugde dat de Partij, dat de directie, de administratie en de redactie van De Rode Vaan alle kameraden, alle lezers van De Rode Vaan, hun wensen aanbieden voor het nieuwe jaar. Met des te groter vreugde, omdat het dit jaar kan gebeuren langs de weg van ons blad dat sinds acht dagen op eigen persen wordt gedrukt en dit dank zij de geweldige inspanningen door de vele vrienden van de Kommunistische Pers geleverd […] Daarom zullen alle kameraden het nieuwe jaar inzetten met een gebaar van grenzeloos vertrouwen : ze zullen de Partij 100 frank lenen, opdat De Rode Vaan, haar stem en haar vaandel, over een volledig uitgeruste moderne drukkerij zou beschikken. Opdat ze steeds sterker zou worden!”
De toon van de oproep – eerder een bevel – valt meteen op. Als men bovendien de aankondigingen in de Nederlanstalige Rode Vaan naast die van de Franstalige Drapeau Rouge legt, kan men vaststellen dat de partij er een wedstrijd tussen de diverse federaties van maakte.
Frappant is tevens dat deze oproep slechts twee jaar na het oprichten van la Maison de la Presse –gebeurde, waarvoor de partij in 1947 al eens twee miljoen Belgische frank verzamelde.
Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag in 1981 werd er nogmaals een campagne opgestart (geleid door Wim Schamp overigens), die ging onder de slogan “Vitale zestiger zoekt partners van 9 tot 99 jaar“. En daarvoor heb ik in De Rode Vaan een reeks gesprekken gevoerd met mensen die van nabij bij het blad waren betrokken. Dat waren achtereenvolgens Gerard Van Moerkerke, Raymond De Smet, Maarten Thijs, Vic Van Saarloos, Marcel Christiaens, Lode Willems en de toenmalige hoofdredacteur Piet Lampaert. Buiten deze laatste en “buitenbeentje” Lode Willems zijn alle gesprekspartners ondertussen overleden. Het leek me dus een goed idee om deze gesprekken samen te bundelen, met daarbij nog andere interviews die betrekking hadden op de geschiedenis van De Rode Vaan, zoals bijvoorbeeld ter gelegenheid van de pensionering van collega Lode De Pooter (ondertussen helaas ook al overleden). Verder aandacht voor collega’s Jan Mestdagh en Miel Dullaert, fotograaf Jo Clauwaert en drie belangrijke figuren in de geschiedenis van de KPB, maar ook van de RV: Albert De Coninck, Jan Debrouwere en Jef Turf. En natuurlijk besteed ik ook aandacht aan de bekendste RV-redacteur, die echter slechts heel kortstondig is gebleven: Louis Paul Boon. Daarna volgen nog wat losse medewerkers, het jaarlijkse Feest van De Rode Vaan en enkele rubrieken die voor mijzelf van belang waren. De meeste links zullen wellicht niet meer werken (omdat die na vijf jaar telkens worden vernieuwd), maar de gezochte redacteurs of onderwerpen kunnen makkelijk worden opgespeurd via de zoekfunctie (links boven). En indien niet, volstaat het mij een seintje te geven en dan breng ik het wel in orde.
Gerard Van Moerkerke
Raymond De Smet
Louis Paul Boon
Maarten Thijs
Vic Van Saarloos
Jan Debrouwere
Marcel Christiaens
Lode Willems
Piet Lampaert
Jef Turf
Lode De Pooter
Jan Mestdagh
Miel Dullaert
Ludo Loose
Jo Clauwaert
Alfons Goossens
Albert De Coninck
Willy Minnebo
Jan Melicaen
Willy Maijeur
Johan de Belie
Feest van de Rode Vaan
Minibrokjes
Aan den toog
Aan het lijntje
Jaaroverzichten
Scholierenpolls
Markant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.