In het Nederlandse taalgebied wordt de invloed van de televisie als literatuurpromotor en bestsellermaker steeds groter. De verkoopcijfers van goed-ogende Noord-Nederlanders zijn duidelijk: Adriaan Van Dis (Een barbaar in China), Kees van Kooten (Meer modermismen), Wim de Bie (Meneer Foppe en het gedoe), Freek de Jonge (Het damestasje) en Boudewijn Büch (Het dolhuis).

In Vlaanderen wist Tom Lanoye (foto Willy Dée) handig in te spelen op de media via o.m. het radioprogramma De Taalstrijd. Hij is trouwens de spil van dit jaaroverzicht met zijn debuutroman « Alles moet weg » die recordcijfers haalde en volgend jaar verfilmd wordt. Indien een nieuwe generatie zich profileert in Vlaanderen dan is Lanoye daarvan gangmaker, met Herman Brusselmans (« Zijn er kanalen in Aalst » en « De geschiedenis van de Vlaamse letterkunde »), Luc Boudens (« Vrijdag visdag » en « De tiende provincie ») en Pol Hoste (« Vrouwelijk enkelvoud ») in zijn kielzog.
Een opmerkelijk debuut ook van Brigitte Raskin (eveneens matig populair via TV) met « Het koekoeksjong ». Kristien Hemmerechts kwam in enkele verhalenverzamelingen sterk uit de hoek en bevestigde dat met haar eigen bundel « Weerberichten ». Terwijl Elisabeth Marain het vooral van de barnumreclame rond « Rosalie Niemand » moest hebben.
Herman Portocarero (« De eeuw die Beiroet heet ») en Dirk Van Babylon (« Carthago herrezen ») bevestigen alle aspecten van hun reputatie. Tenslotte bleef van eind’87 nog moeiteloos op de been: het tweede deel van Jeroen Brouwers’ brievenboek « De oude Faust », terwijl deze auteur zich laat opmerken met een nieuwe roman « De zondvloed ». Als Vlaanderen daar een ouwetje tegenover moet stellen bevelen wij van harte Willy Spillebeen aan met het veel dunnere « De waarheid van Antoine Salgado ». En bij de heruitgaven noteren we het verzameld werk van de nestor der Vlaamse letteren, Gerard Walschap die 90 werd; en ook het eerste deel van de verzamelde Boontjes. Twee uitgaven die een investering betekenen in onze betere literatuur.

Referentie
Johan de Belie in De Rode Vaan nr.52 van 1988

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.