Alhoewel het volgens de Wielersite pas binnen twee jaar het geval is, ben ik er toch vrij zeker van dat André Peirsman, de gewezen beroepsrenner uit Temse, vandaag zeventig jaar wordt.

Ik ken André namelijk vooral van in de tijd dat hij als lid van WSC Vooruit-Sint-Gillis-Waas nog actief was in de jongerencategorieën en dan kwam hij vaak rondjes draaien op “ons” parcours (rond Lauwershoek).
Veel meer kan ik over André helaas niet vertellen omdat er om te beginnen al geen Wikipedia-pagina over hem bestaat. Wie wil dit onrecht eens herstellen?
Op de Wielersite vind ik ook al niet veel bruikbaars. Nu ja, ondanks het feit dat André verschrikkelijk populair was in Temse (dat geeft zelfs leeftijdsgenoot José De Cauwer toe), stelde zijn profloopbaan helaas niet veel voor. Een overwinning heeft hij b.v. niet behaald en zijn beste prestatie heeft hij volgens de Wielersite in Temse zelf geleverd toen hij in 1972 derde werd na Gilbert Wuytack en Maryan Polansky. Hij reed op dat moment voor de ploeg Hertekamp (zie bovenstaande foto), waarvan bijna alle profs uit het Waasland deel uitmaakten. Zijn laatste jaar bij de profs (1974) zou hij (nog steeds volgens de Wielersite) bij Rokado en/of Motobecane hebben gereden, maar zelf heb ik hem nooit in die trui gezien.
Zijn grootste overwinning bij de amateurs behaalde hij in 1971. Dat was dan in de Omloop der Vlaamse Gewesten vóór Willy Van Mechelen en… Michel Pollentier! Er staat niet bij waar die wedstrijd werd betwist, maar ik denk dat dit ook in Temse was, maar dan meer bepaald op de Velle, de thuishaven van José De Cauwer. Mijn gok is gebaseerd op de vorige winnaar, dat was Tony Gakens en ik geloof wel dat ik daar toen bij was en dat dit wel degelijk op de Velle was. Anderzijds moet ik toegeven dat het jaar daarvóór de betreurde Jempi Monseré de winnaar was en dat dit in Merelbeke was.
Nu ja, de gegevens op de Wielersite zijn zeker niet volledig, want het criterium in Hamme op 26 mei 1968 waarin André de duimen moest leggen voor Roger De Vlaeminck is daar ook helemaal niet terug te vinden. Daarvoor moet je dan weer in het Blommenkindersdagboek zijn… Daar kan je dan ook terugvinden dat hij op 10 augustus 1968 vijfde werd in de liefhebberskoers op de Krijgsbaan (vlakbij de boerderij van zijn vader). Ronny Van De Vijver won daar vóór Leen De Groot.
P.S. Grappig is wel dat André verder nog drie keer op mijn blog voorkomt en wel in de Fantasy League-uitslagen van de Rondes van Venezuela, Brazilië en Mexico! En dat terwijl ik er toch tamelijk zeker van ben dat André nooit in Zuid-Amerika is geweest en al helemaal niet als wielrenner!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.