Alhoewel het volgens de Wielersite pas binnen twee jaar het geval is, ben ik er toch vrij zeker van dat André Peirsman, de gewezen beroepsrenner uit Temse, vandaag zeventig jaar wordt.

Ik ken André namelijk vooral van in de tijd dat hij als lid van WSC Vooruit-Sint-Gillis-Waas nog actief was in de jongerencategorieën en dan kwam hij vaak rondjes draaien op “ons” parcours (rond Lauwershoek).
Veel meer kan ik over André helaas niet vertellen omdat er om te beginnen al geen Wikipedia-pagina over hem bestaat. Wie wil dit onrecht eens herstellen?
Op de Wielersite vind ik ook al niet veel bruikbaars. Nu ja, ondanks het feit dat André verschrikkelijk populair was in Temse (dat geeft zelfs leeftijdsgenoot José De Cauwer toe), stelde zijn profloopbaan helaas niet veel voor. Een overwinning heeft hij b.v. niet behaald en zijn beste prestatie heeft hij volgens de Wielersite in Temse zelf geleverd toen hij in 1972 derde werd na Gilbert Wuytack en Maryan Polansky. Hij reed op dat moment voor de ploeg Hertekamp (zie bovenstaande foto), waarvan bijna alle profs uit het Waasland deel uitmaakten.

Hij heeft drie jaar bij de profs gereden bij Hertekamp maar was daar op het einde volledig de motivatie kwijt. Zij werden toen aan hun lot overgelaten. De toenmalige sportdirecteurs deden zelfs de moeite niet om achter hun renners te rijden en wisten achteraf niet meer op welke koers ze waren…

André heeft ook al dikwijls gezegd dat ze toen met minderwaardig materiaal reden. Naar zijn zeggen reden ze met een kader van chauffagebuizen. Dat was ook de periode dat José de Cauwer een ferme sprong voorwaarts in zijn carrière heeft gezet door toen al bezig te zijn met ander materiaal en te stelen met zijn ogen. Trouwens achteraf is altijd gezegd dat het hoofd van De Cauwer en de sterke benen van Peirsman een wereldtopper hadden opgeleverd. Met wat geluk waren er trouwens wel andere grotere ploegen op de proppen gekomen maar het zat André niet altijd mee. In de Rund um der Henninger Turm b.v. Daar reed hij met de wereldtop (Merckx ,Godefroot e.a.) naar de aankomst maar na een afdaling moest er op 800 meter van de meet een haarspeldbocht genomen worden. In plaats van na die afdaling te kunnen remmen kneep hij zijn remkabel af zodat hij bijna in het publiek terecht kwam.Normaal eindigde hij daar zeker bij de eerste vijf en was hij waarschijnlijk gelanceerd…

Zijn grootste overwinning bij de amateurs behaalde hij in 1971. Dat was dan in de Omloop der Vlaamse Gewesten vóór Willy Van Mechelen en… Michel Pollentier! Deze wedstrijd kwam aan in Merelbeke. Het jaar daarvóór was de betreurde Jempi Monseré de winnaar.
Nu ja, de gegevens op de Wielersite zijn zeker niet volledig, want het criterium in Hamme op 26 mei 1968 waarin André de duimen moest leggen voor Roger De Vlaeminck is daar ook helemaal niet terug te vinden. Daarvoor moet je dan weer in het Blommenkindersdagboek zijn… Daar kan je dan ook terugvinden dat hij op 10 augustus 1968 vijfde werd in de liefhebberskoers op de Krijgsbaan (vlakbij de boerderij van zijn vader). Ronny Van De Vijver won daar vóór Leen De Groot.

Ondanks zijn “gezegende” leeftijd kan hij nog altijd een meer dan serieus stukske fietsen en kan hij nog veel geoefende vijftigers serieus pijn doen, aldus Erik Westerlinck die ook deel uitmaakt van die fietsgroep (misschien moeten ze eens naar een naam uitkijken zoals de Parelvissers of het Scheldepeloton?).

Ronny De Schepper (met dank aan Erik Westerlinck, ook voor de foto’s!)

P.S. Grappig is wel dat André verder nog drie keer op mijn blog voorkomt en wel in de Fantasy League-uitslagen van de Rondes van Venezuela, Brazilië en Mexico! En dat terwijl ik er toch tamelijk zeker van ben dat André nooit in Zuid-Amerika is geweest en al helemaal niet als wielrenner!

André Peirsman in 2020 toen hij wat ging klimmen in de buurt van La Roche, samen met o.a. Erik Westerlinck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.