Of je het nu graag hebt of niet, het is een feit dat kinderen verdomd veel en graag naar televisie kijken. Het is uiteraard in de eerste plaats onze taak om dit tegen te gaan : kinderen moeten spelen, zelf actief zijn, niet lijdzaam naar dat kastje zitten turen, dat dan op de koop toe ook nog hun ogen ruïneert. Maar daarnaast moeten we ook de kinderprogramma’s als zodanig eens aan een kritisch onderzoek onderwerpen. In beide gevallen echter denk ik niet dat we repressief mogen optreden. Als een kind graag naar televisie kijkt, tracht het dan af te leiden (te verleiden ?) met andere, meer interessante zaken. Als een kind graag naar een (in onze ogen) « dom » programma kijkt, praat er dan over, maar verbied het niet « ex cathedra ».

Naar wat kijken kinderen? Naar alles. Het is reeds lang geweten dat zij ook naar programma’s willen kijken die niet speciaal voor hen bedoeld zijn. Soms is dat niet erg (ik denk aan sportwedstrijden en vooral aan circus dat voor een volwassene een nieuwe dimensie krijgt als hij het « door de ogen van zijn kind » beziet), maar dikwijls is het dat wél.
Er zijn feuilletons die absoluut niet voor kinderen geschikt zijn maar toch door de programmatoren zendtijd krijgen toegewezen vóór het nieuws. En dat gaat van de man van Atlantis of van ik-weet-niet-hoeveel miljoen tot het ellendige Space 1999,
In Nederland hebben sommige zuilen wat meer respect voor « de ziel van het kind ». Maar als men daar dan om 19 uur een blote Phil Bloom laat zien, dan schreeuwt men hier moord en brand.
Ook de « jongens »-feuilletons uit Engeland zijn dikwijls flauw, « masculinistisch » (er is wel een meisje bij, maar die bezorgt een hoop last e.d.) of bevatten toch nog teveel geweld en suspens (de aanwezigheid van gangsters lijkt wel onvermijdelijk). Bovendien zijn deze filmpjes ondertiteld, waarbij men zich kan afvragen of kinderen in staat zijn zo vlug te lezen.
Tekenfilms zijn in ons land niet gedubd, maar de glorieperiode van dit genre is blijkbaar achter de rug. Hannah en Barbera hebben hier bijna een monopolie opgebouwd door een monsterproductie en dat ten koste van de artistieke kwaliteit natuurlijk. Aan de achtergrond wordt b.v. geen aandacht meer besteed (The Flintstones) wat het vormelijke aspect betreft. En inhoudelijk wedijveren intrige en humor met elkaar in flauwheid (The Harlem Globetrotters).
In tegenstelling hiermee staat de nieuwe Franse productie, Oum de witte dolfijn. De levendige en toch zalvende kleuren zijn een balsem voor het oog en de figuren bewegen op een soepele, haast sensuele manier. Inhoudelijk hebben we echter moeten constateren dat er politiek bij betrokken wordt. Daar we echter niet elke dag naar tekenfilms zitten kijken, hebben we nog niet kunnen vaststellen in welke richting het gaat. Uitkijken toch.
De nieuwe didaktische kinderprogramma’s zijn erg dynamisch en “open”. Zeer merkwaardig als men vaststelt dat een aantal daarvan (Sesamstraat, Rondom ons) toch uit de VS komt overgewaaid, waar vroeger (denk maar aan Walt Disney) de indoctrinatie via dergelijke filmpjes hoogtij vierde. Nu is men zo overdonderd dat zelfs het steriele Klein klein kleutertje erdoor is aangestoken. Toch treedt Terry van Ginderen o.i. nog steeds teveel op als een moderne Moeder de Gans die haar kroost oudbakken sprookjes vertelt. Hoogtepunt wat het stimuleren van de zelfwerkzaamheid betreft is echter de Britse serie Vision on.
Ook in « louter ontspannende » series worden dikwijls « stichtelijke lessen » verstopt. Zo o.m. in De Fabeltjeskrant. Toch niet op een storende manier. Het beleren betreft overigens dikwijls het aanleren van nieuwe woordjes aan de kinderen. Wat we erg op prijs stellen uiteraard.
De Bereboot reikt niet zo hoog, maar toch zitten er ook hier schattige creatuurtjes tussen. Dan hebben we het echter niet over mijnheer Kei (met de K van Kapitaal).
Het flauwste, vinden we Peppi en Kokki. Maar eigenaardig genoeg hebben juist de makers daarvan een goede vondst verwerkt : de actie wordt gecommentarieerd, zodat ook de allerkleinsten goed kunnen volgen.

Jan Segers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.