“The Exorcist” is een Amerikaanse klassieke avondvullende horrorfilm, geregisseerd door William Friedkin met een scenario gebaseerd op de gelijknamige roman van William Peter Blatty.

Nog voordat de film werd uitgebracht, maakte de originele trailer (die later onmiddellijk werd verbannen) al een enorme impact. In de trailer, die nog geen twee minuten duurde, komen na zo’n dertig seconden felle flitsende beelden van o.a. een close-up van het gezicht van de demoon en de bezeten Regan, tegelijkertijd met onheilspellende muziek. Dit leidde tot momenten waarin mensen, die uiteraard voor een andere “gewone” film waren gekomen, de bioscoopzalen onmiddellijk in grote paniek verlieten. Sommigen mensen moesten zelfs door de trailer overgeven, de meesten hebben het gered tot de wc’s, de overigen gaven in de zaal over.
Dit gebeurde ook bij de film zelf, maar dan gingen de bezoekers nadien opnieuw naar de zaal omdat ze deze keer wél opzettelijk naar de bioscoop waren gekomen. “The Exorcist” is een van de relatief weinige films van het genre die goed ontvangen zijn bij het grote publiek en heeft zelfs de status van klassieker weten te verwerven, mede omdat de film voor 1973 ongekend eng was vanwege de destijds goede special effects. De film, geïnspireerd door een waargebeurde zaak, waarvan gedacht werd dat het om een authentieke bezetenheid ging, won twee Oscars en vier Golden Globes.
Alhoewel iedereen de film identificeert met “Tubular bells” van Mike Oldfield, werd de “echte” score geschreven door Lalo Schifrin. William Friedkin zou achteraf verklaren dat hijzelf liever had gehad dat de muziek werd geschreven door Tangerine Dream. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.