De bas Franz Hawlata werd geboren in München, maar toen was hij nog een sopraantje neem ik aan.

Franz Hawlata studierte zuerst Musikwissenschaft und anschließend Gesang an der Musikhochschule in München und nahm Unterricht bei Ernst Haefliger, Hans Hotter und Erik Werba. Im Alter von 25 Jahren gab er sein Bühnendebüt am Staatstheater am Gärtnerplatz in München und wurde von 1988 bis 1990 dort Ensemblemitglied.
Hij zong op de editie 1991 van The Cardiff Singer of the World de aria van Osmin uit Mozarts “Serail”, van Wagner aria’s uit “Lohengrin” en uit “Die Meistersinger”, natuurlijk ook weer een lied van Richard Strauss en een ballade van Carl Loewe, tijdgenoot van Schumann, die twaalf minuten duurt en door de BBC dus ongenadig (maar gelukkig!) werd ingekort. Gelukkig was er ook nog “La calumnia”. De Loewe wordt door de commentatoren afgekraakt, maar als Osmin oogst hij een geweldig succes, al ben ik het daar helemaal niet mee eens. Tijdens de wedstrijd moest hij terug naar München om Sarastro te spelen in “De Toverfluit”.
Seine internationale Karriere begann 1992 mit Gastspielen in Lyon, Amsterdam, Cardiff und San Francisco. Seit 1994 ist er an der Wiener Staatsoper verpflichtet und sang dort unter anderem Partien wie Papageno, Leporello, Osmin, Figaro, Ochs, Pogner, Daland und Wozzeck. 1995 sang er erstmals den Baron Ochs von Lerchenau im “Rosenkavalier” an der Metropolitan Opera in New York. Bei den Salzburger Festspielen sang er den Osmin und den Don Alfonso. Bei den Bayreuther Festspielen wurde ihm 2007 die Rolle des Hans Sachs in “Die Meistersinger von Nürnberg” in der Neuinszenierung von Katharina Wagner übertragen. Weitere Engagements führten ihn u.a. an die Bayerische Staatsoper München, ans Teatro Real Madrid, Royal Opera House London, an die Staatsoper Unter den Linden, die Komische Oper Berlin, die Lyric Opera of Chicago und die Opéra National de Paris.
Franz Hawlata ist Vater zweier Kinder und ist wohnhaft in Riedering, Landkreis Rosenheim, Oberbayern. Hij leidt een vrij ‘normaal’ leven, wat eten, drinken en roken betreft, omdat dit volgens hem voor een bas niet echt noodzakelijk is. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.