“The Sword in the Stone” (bij ons uitgebracht onder de titel “Merlijn de Tovenaar”) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1963 van Walt Disney Feature Animation. Het is de 18de lange tekenfilm van Disney. Tevens was dit de laatste animatiefilm die Walt Disney nog persoonlijk produceerde.

Het verhaal van de film is gebaseerd op het boek “The Sword in the Stone”, het eerste deel uit de reeks “The Once and Future King” van T.H.White. Dit boek zelf is losjes gebaseerd op de legende van Koning Arthur.
De film hergebruikt enkele scènes uit eerdere Disneyfilms. Zo is het hert waar Kay in het begin van de film op probeert te schieten gerecycled beeldmateriaal van Bambi’s moeder uit de film “Bambi”. Een scène waarin Sir Ector Kay per ongeluk neerslaat is qua opzet identiek aan hoe Jasper en Horace elkaar neerslaan in een scène uit de film “101 Dalmatiërs”.
Beeldmateriaal uit deze film werd later op zijn beurt herbruikt in andere films. Zo is de scène waarin Wart wordt gelikt door de kasteelhonden ook gebruikt in “Jungle Boek”. De scène waarin Wart als eekhoorn van boom naar boom springt werd opnieuw gebruikt in “Frank en Frey”.
De film was financieel een groot succes. Het was de op vijf na best verkopende film van 1963. Britse critici waren meer te spreken over de film dan Amerikaanse critici, die van mening waren dat het verhaal te veel humor bevatte en een dun verhaal. Of dat ook de kritiek van Disney zelf was, weet ik niet, maar feit is dat hij eigenlijk niet tevreden was over het werk van Reitherman. Toch zou Wolfgang Reitherman ook andere Disney-klassiekers regisseren zoals “Doornroosje”, “101 Dalmatiërs”, “Jungle Boek”, “De Aristokatten”, “Robin Hood”, “Winnie de Poeh” en “De Reddertjes”. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.