Morgen zal het al tien jaar geleden zijn dat de Engelse toneelauteur Harold Pinter is overleden, overigens precies op dezelfde dag als zijn collega en (vooral) rivaal John Osborne, maar die had al veertien jaar eerder het loodje gelegd.

Pinter werd geboren in het Londense East End. Na een korte studie aan de beroemdste toneelschool van Engeland, de Royal Academy of Dramatic Art, sloot hij zich aan bij een rondtrekkend toneelgezelschap. Tot 1957 werkte hij onder het pseudoniem “David Baron” als acteur bij verschillende groepen en bij de radio. Tussen de engagementen door verdiende hij de kost als kelner, bordenwasser en verkoper, terwijl hij tegelijk zijn acteursopleiding voortzette aan de “Central School of Speech and Drama”.
Voordat Pinter in 1957 zijn eerste stuk, “The Room”, schreef, had hij al vele korte prozastukjes en gedichten geproduceerd. In hetzelfde jaar voltooide hij zijn eerste avondvullende stuk, “The Birthday Party”, waarvan de première geen succes werd, en de eenakter “The Dumb Waiter”. Pinters echte doorbraak als toneelschrijver kwam in 1960 met het avondvullende stuk “The Caretaker”, dat werd bekroond met de “Evening Standard Award”. Het is in 1963 verfilmd door Clive Donner en won dat jaar op het filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer. Het volgende jaar kwam een ander stuk van hem uit dat grote faam heeft verworven, “The Homecoming” (1964). Aan de meeste van de hier vermelde stukken heb ik een artikel(tje) gewijd…
The dumb waiter (1960)
The caretaker (1960)
The collection (1961)
The homecoming (1965)
Betrayal (1978)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.