Morgen zal het al 75 jaar geleden zijn dat de Antwerpse volksschrijver Constant De Kinder is gestorven. Hij is vooral bekend als geestelijke vader van krachtpatser Jan zonder Vrees.

Constant De Kinder situeerde zijn verhaal “De wonderlijke lotgevallen van Jan zonder Vrees” (1910) in het jaar 1410, wanneer Hertog Jan, bijgenaamd “Zonder Vrees”, over Vlaanderen regeert. De echte Jan zonder Vrees woont echter in Antwerpen, in het Krabbestraatje bij zijn grootmoeder, want hij is voor niets of niemand bang. Een uitdaging voor neef Tijs, die, vermomd als spook, Jan eens flink wil laten schrikken op een nachtelijk kerkhof. Jan rammelt het spook zo ongenadig dooreen dat Tijs bijna de geest geeft, waarna de baljuw Jan komt oppakken. Nadat hij aan zijn grootje beloofd heeft terug te keren als een rijk man, ontsnapt Jan uit het Steen en begint hij een zwerftocht door Vlaanderen.
Hij krijgt een tengere lijfeigene Dokus als reisgezel en waar hij kan steekt hij het recht een handje toe. Na enkele uitweidingen komt onze held in het Vrije Bos terecht, waar de waterduivel Kludde onschadelijk moet worden gemaakt. Kludde bedreigt achtereenvolgens de schone Alwina en de hertogin van Brabant met haar gevolg. Wanneer de niets vrezende Jan de Kludde ontmaskerd heeft als de snode (en sterfelijke) baron van Moerzeke, ligt de weg breed open naar een mooie echtgenote en een rijkelijke en adellijke beloning vanwege de hertogin.
Gebaseerd op de volkse overleving heeft De Kinder het karakter van een volksroman behouden door het bijgeloof van de arme volksmens te schetsen, maar ook de sociale onrechtvaardigheid in die tijd en de drang van alle tijden naar liefde, avontuur en fortuin – al dan niet in deze volgorde). Hij was de inspirator van talrijke jeugdschrijvers, niet in het minst Leopold Vermeiren (1914-2005) die met “Orolf, de roofridder” in zijn voetspoor trad, lang voor hij met “De Rode Ridder” in 1953 zou doorbreken.
Een ander interessant boek van De Kinder is dat over de ex-wielrenner en all-round sportman “Jan Olieslagers, de Antwerpse duivel” (1936).09 constant de kinder_jan_olieslagers

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.