Une grille de mots croisés, tels que nous les connaissons de nos jours, est publiée aujourd’hui il y a cent ans dans le quotidien “New York World”. Son concepteur, Arthur Wynne de Liverpool, s’est inspiré de ses souvenirs d’enfance à l’époque victorienne, alors qu’il s’adonnait à un jeu appelé “Magic Square”. Le succès est tel qu’au début des années 20 tous les grands journaux américains auront adopté la formule. Tot zover mijn vriend Alcide. Op Wikipedia leer ik nog wel bij dat Wynne zijn uitvinding oorspronkelijk niet “crossword” maar “wordcross” noemde…

Eén van de populairste rubrieken in De Rode Vaan was… de kruiswoordpuzzel! Als ik me goed herinner, werd die aangeleverd door Leo of Theo Vindevogel, de man die dat ook voor Vooruit en later voor De Morgen deed. Op de redactie werden de oplossingen oorspronkelijk nagekeken door Lode De Pooter tot deze taak werd overgedragen op Jan Mestdagh, die zich zodanig inleefde in zijn job dat hij naar buitenuit ook wel als “de Puzzelmaster” bekend stond, getuige deze mooie tekening van Fonske Goossens. Jan had de gewoonte om zijn trouwe schare vaderlijk toe te spreken in zijn rubriek en toen Jantje eens met vakantie was, nam ik dan ook zijn stijl over toen ik eventjes zijn taak moest overnemen…
Omdat de echte puzzelmaster in g-string op het strand van St.-Tropez rondhuppelt, moet de spreukensprokkelaar (*) in aktie treden. Of in actie, zoals u wil. Als zelfs de r.v.-redacteurs nauwelijks kunnen beslissen of ze voor bepaalde woorden een c of een k zouden schrijven, dan kunnen we deze beslistheid zeker niet eisen van onze puzzelaars.
Daarom werden beide schrijfwijzen als juist aangerekend. Helaas kunnen we echter niet toelaten dat de mannelijke roede ofte penis met de omschrijving « penas » wordt afgedaan. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roede, nietwaar Roger De Myttenaere ? Louise Hellman van haar kant suggereert nog dat de puzzelaars eerst met potlood zouden invullen en pas daarna met inkt. Zeer juist, Louise, maar dat mocht haar niet baten, ook zij struikelt over penis (genis). Karel De Maayer daarentegen heeft eerder last met vrouwelijke toestanden, want ondanks haar schitterende prestatie in « All about Eve » noemt hij Bette Davis Betty David. Al de anderen hadden echter de juiste oplossing. Omdat de spreukensprokkelaar zijn alfabet niet kent, gaan ze hier in willekeurige volgorde, te beginnen echter met Mathilde Wens uit Zwijndrecht omdat die anders altijd als laatste moet staan. Dat maakt dus :
Mathilde Wens (Zwijndrecht); Kathleen Goffa (Aalst); Jeanne Poleyn (Aalst); Marcelle Jassin (Mortsel); Philomène Roelandt (Aalst); Eddy Van Damme (Buggenhout); Anneke Veelaert (Antwerpen); Jacqueline Borremans (Vilvoorde); Robert Georlette (Ninove); Emile Lefèvre (Brussel); Alfons Goris (Merksem); Paul Jacobs (Antwerpen); Jozef Taveirne (Oostkamp); Jan Lemeire (Diepenbeek); Monique Cool (Dendermonde); Simone Brissinck (Merksem); Jean Lemey (Tielt); Yves Van der Auwera (Deurne); Marcel Demeyere (Deerlijk); Felix Brisard (Erembodegem); Wilfried Mussche (Eeklo); Fazia Mana (Aalst); Lucien Van den Borre (Geraardsbergen); Jerome Hellebuyck (Deinze); Rafael Verfaillie (Harelbeke); Pieter Peeters (Antwerpen);
Mevr. Spruyt-Pelgrims (Vilvoorde); Alexandra Iwagnenko (Ninove); Roland Thienpont (Ninove); Lucien Semay (Gent); Triphon Steurbaut (Harelbeke); Irma Deprez (Harelbeke); Frans De Vet (Borgerhout); Ferdinand Van Laer (Vilvoorde); Kathleen Van Den Bossche (Aalst); Frans Batselier (Geraardsbergen); Stephan De Smet (Willebroek); Romain Vanhenes (Lokeren) en Jan De Koker ( Dendermonde) die zich erover beklaagt dat hij soms zijn r.v. moet missen. Niet onze schuld, Jan. Pak je postbode eens bij de lurven!
Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om alle puzzelaars te bedanken die mij via de puzzelmaster hun spreuken bezorgden ?
En dan komt nu de gebruikelijke climax : wie wint het boek ?
In Gent worden deze keer de bloemetjes buitengezet want Lucien Semay viel in de prijzen. De mannen mogen ook al eens winnen, zeggen wij zo…
En nu nog een paar boodschapjes, vermaningen en levenslessen. Yves Van Der Auwera (Deurne), Frans-Emiel Van De Wijgaert (Berchem) en Kathleen Van den Bossche stuurden ons correcte oplossingen van puzzel nr. 12, maar… deze bereikten ons twee dagen nadat de oplossing reeds in de rode vaan verschenen was ! Met alle begrip voor de reuma die maakt dat Tante Pos niet meer zo vlot ter been is, maar deze oplossingen kunnen wij echt niet accepteren. Je voorzorgen nemen dus.
Dezelfde Tante Pos lapte ons deze week 10 frank extra-port aan het been. En dit door toedoen van Kathleen Van den Bossche. Standaard-briefformaat gebruiken a.u.b. en nauwkeurig frankeren. Zoniet speelt de Administratie op haar loere. En dan is het hek van de dam !

Ronny De Schepper

(*) Een allusie op alweer een ander rubriekje dat binnen de Minibrokjes was opgestart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.