Vandaag viert één van de legendarische Engelse gitaristen zijn 75ste verjaardag. Het gaat over Albert Lee (foto Stefan Brending via Wikipedia). Ikzelf zag hem live aan het werk met The Everly Brothers en ik heb een elpee van hem samen met Jerry Lee Lewis, maar hij heeft nog bij tal van andere grote namen gespeeld.

Albert Lee groeide op in het Londense stadsdeel Blackheath en begon, geïnstrueerd door zijn vader, die pianist was, al op 7-jarige leeftijd piano te spelen. Aan het eind van de jaren vijftig kreeg hij zijn eerste gitaar, interesseerde zich tussentijds voor Buddy Holly en Jerry Lee Lewis en werd lid van diverse bands. Daar werd bij voorkeur rock’n’roll, countrymuziek, skiffle en R&B gespeeld. Gitaristen als Jimmy Bryant, Cliff Gallup en Scotty Moore beïnvloedden hem sterk en drukten hun stempel op zijn verdere muzikale levensweg. Bryant (1925-1980) was een van de eerste bekende muzikanten, die de legendarische Fender Telecaster speelde. Cliff Gallup (1930-1988) was de gitarist van Gene Vincent’s Blue Caps. En Scott Moore (1931-2016) is natuurlijk de legendarische begeleider van Elvis Presley.
Lee verliet de school op 16-jarige leeftijd en werd professionele muzikant. Aan het begin van zijn professionele carrière wisselden de formaties, waarin Lee speelde, voortdurend. Aan het begin van de jaren zestig kwam Lee met o.a. The Nightsounds en The Don Adams Band naar Duitsland. Maar zijn eerste belangrijke groep was The Thunderbirds, de band van zanger Chris Farlowe, bij wie hij vier jaar bleef. Bij Head Hands & Feet produceerde hij tussen 1971 en 1973 drie albums, die voor Lee de doorbraak betekenden naar internationale roem met zijn buitengewoon snel en precies gitaarspel. In 1971 werkte hij bovendien mee met Jon Lords solo-album “Gemini Sweet” als vervanger voor Ritchie Blackmore. Samen met de gitarist Alvin Lee van Ten Years After en Rory Gallagher nam Lee in 1973 deel aan de opnamen voor de “London Sessions” van Jerry Lee Lewis. Tijdens dat jaar begon Lee zo nu en dan op te treden met The Crickets, de vroegere band van Buddy Holly. In 1974 verscheen hun album “Long Way From Lubbock”.
Daarna bleef Lee een tijdje in Los Angeles, waar hij met Don Everly het album “Sunset Towers” opnam. Aan het eind van 1974 en begin 1975 was Lee met Joe Cocker op tournee en tekende hij zijn eerste solo-contract bij A&M Records. In 1976 werd hij de opvolger van de legendarische James Burton bij Emmylou Harris Hot Band. Met deze bezetting had de Amerikaanse countryzangeres haar grootste successen met “Luxury Liner” en “You never can tell”. Tijdens en na deze periode werd Lee in vijf daaropvolgende jaren door het gerenommeerde magazine Guitar Player gekozen tot beste country-gitarist.
In 1979 verscheen zijn eerste solo-album “Hiding”, waaraan hij al sinds 1975 had gewerkt en dat een Telecaster-heruitgave van de Head Hands & Feet-titel “Country Boy” (1971) bevat, welke oorspronkelijk op een concertgitaar met nylonsnaren werd ingespeeld. Ondertussen was hij lid van de band van Eric Clapton, waar hij vijf jaar bleef. Een van de bekendste gezamenlijke werken uit deze periode is het live-album “Just One Night”. In 1982 werd het tweede solo-album “Albert Lee” gepubliceerd.
Een belangrijke episode in zijn carrière was de 20-jarige samenwerking met The Everly Brothers, voor wiens reünie-concert hij in 1983 als producer en muzikale leider verantwoordelijk was. Zijn volgende solo-albums waren “Speechless” (1987) en “Gagged But Not Bound” (1988). Sinds 1987 tourt hij geregeld met Hogan’s Heroes van Gerry Hogan, waarvan tot heden zeven albums uitkwamen.
Een andere illustere groep, waarbij Lee zo nu en dan optrad, waren Bill Wymans Rhythm Kings. In november 2002 nam Albert Lee deel aan het Concert for George aangaande de eerste sterfdag van George Harrison, dat plaatsvond in de Royal Albert Hall in Londen. (Wikipedia)

Een gedachte over “Albert Lee wordt 75…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.