Morgen zal het al tien jaar geleden zijn dat in Antwerpen, op 58-jarige leeftijd, Jo Crepain is overleden. Deze nationaal gereputeerde architect-stedenbouwkundige, die vooral kantoorgebouwen en scholen in postmodernistische stijl ontwierp, was – met Pieter De Maeyer (Temse) en het studiebureau Storme Van Ranst (Antwerpen) – ontwerper van het masterplan van De Zaat in Temse. Op die site was hij ook de architect van de drie meest prestigieuze appartementsgebouwen (tegen de Schelde, nabij de Markt).

Jo Crepain (°Brugge, 21/10/1950) studeerde af als architect (1973) en stedenbouwkundige (1977) aan het Henry Van De Velde Instituut in Antwerpen en werkte als docent aan de Academie van Gent, de Academie van Bouwkunst in Rotterdam en het Henry Van De Velde Instituut in Antwerpen. Hij woonde en werkte in Kapellen van 1954 tot 1996, waarna hij naar Antwerpen verhuisde.

In 1974 werd zijn eerste werk – een woning voor een kapper in Kapellen – bekroond met de Prijs Robert Maskens, de belangrijkste Belgische architectuurprijs. Zijn eerste werk was verwant aan dat van Bob Van Reeth, het bureau BARO en Herman Hertzberger. Van 1975 tot 1981 was hij lid van de ontwerpcoöperatieve SILO. In 1986 richtte hij Jo Crepain Architect nv op, in 2006 (met Luc Binst) Crepain Binst Architecture nv, dat intussen een 60-tal personeelsleden telt.

Internationaal bekend is zijn woning De Wachter in ’s Gravenwezel (1982). In 1993 was hij de auteur van de renovatie van het UCO gebouw in Gent. Zijn bekendste kantoorgebouwen zijn Renson in Waregem (bekroond met een Energie Award in 2003) en Telindus in Haasrode.

Hij won ook de ontwerpwedstrijden voor een campus van de Universiteit Antwerpen (tegenover de Sint-Jacobskerk, 1997) en een campus van de Arteveldehogeschool in Gent (Kantienberg, in aanbouw). Hij was laureaat voor de bouw van een campus voor de Katholieke Hogeschool Leuven. Een ander bekend ontwerp is dat van een nieuw stadhuis in Lommel. Hij pleitte voor een zeker chauvinisme, in de zin van meer kansen voor jonge architecten van eigen bodem door middel van ontwerpwedstrijden.

De gereputeerde architect won in zijn carrière verscheidene prijzen. De grootste onderscheiding was de Premio internazionale di architettura Andrea Palladio (1988).

Jo Crepain, gehuwd en vader van 2 kinderen, overleed op 20 december aan kanker.

Ingevolge zijn overlijden staat de nv Crepain Binst Architecture – zoals die in 2006 gestalte kreeg – voor de bijzondere uitdaging om J. Crepains architecturale erfenis verder te zetten en met vernieuwde ambitie uit te bouwen. Dat is de tweede jeugd van het kantoor, zoals de afgestorvene het de voorbije jaren zo vaak formuleerde.

Recent werd de nieuwe managementstructuur verder uitgebouwd rond een zogenaamd bestuursklaverblad: naast Luc Binst als algemeen directeur bestaat het uit de Architect-Partners Dirk Engelen en Jo Taillieu, operationeel directeur Jan Vrancken, en Sigrid Hubloux als Design-Traffic Manager.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.