In de jaren zestig waren er een aantal rockstars waarvan je toen al wist: die worden nooit 75. Bovenaan die lijst stond ongetwijfeld Keith Richards van The Rolling Stones (foto Machocarioca via Wikipedia). En kijk, wie wordt er morgen 75? Jawel…

Toegegeven, he didn’t grow old gracefully. Ik zocht op het internet een gecombineerde foto van de jonge Keith en zoals hij nu is, maar die was helaas niet te vinden. Wel in overvloed aanwezig, karikaturen die zijn uitdijende neus en inkrimpende haar dik in de verf zetten, die hem nog wat extra rimpels geven of waarbij een reclame wordt afgedrukt over verjongingsproducten. Maar goed, hij wordt niet alleen 75, hij treedt ook nog altijd op en is onlangs zelfs nog acteur geworden in zijn ouw’ dagen (The pirates of the Caribbean).
Nu, we hoeven hem zeker niet in bescherming te nemen tegen die spotvogels, dat kan Keith wellicht zelf nog altijd best zelf. Ik heb wat dat betreft altijd een uitspraak van fotograaf Herman Selleslags onthouden over een optreden op 27 maart 1966 in Schaarbeek. Herman Selleslags was als fotograaf ook op post en vertelt daarover in het magazine van de Gazet van Antwerpen van 16 maart 2013 de volgende navrante anekdote: “Ik stond hen op te wachten in de gang, samen met een vurige fan die helemaal door het dolle heen was omdat hij straks een handtekening zou krijgen van zijn idolen. Toen Keith Richards hem passeerde, gaf hij die jongen een keiharde vuistslag in zijn gezicht. Zonder opkijken, zonder woorden. Eigenlijk is het niet goed om je idolen te ontmoeten. Ze zijn nooit wat je denkt.”
Maar goed, always look on the bright side of life: Richards was samen met Mick Jagger ook het muzikale brein van de Stones (*). Want, lieve jongens en meisjes, dit moest je na al die jaren (vijftig om precies te zijn) nu toch reeds duidelijk zijn : Keith Richards bepaalt haast evenzeer het “gelaat” (of moeten we zeggen de “smoel” ?) van de Stones als Hot Lips Jagger. En is een even groot « mannelijk zwijn ». Hij krijgt dan ook de eer om op “Tattoo you” de nieuwe sexistische hymne te zingen “Little tits and ass” (op de hoes fatsoenlijkheidshalve afgekort). Om duimen en andere vingers af te likken. Overigens opent dit nummer met zo’n typische Richards-intro, waarop onze vriend het patent heeft. Zijn motto is dan ook: “Solos come and go, but riffs last forever!”
Net zoals bij Lennon en McCartney (**) kan men zich na een tijdje de vraag gaan stellen of die samenwerking wel altijd zo harmonieus verliep en of er geen sprake was van Jagger-nummers en van Keith Richards-composities. Ik stelde de vraag aan Peter Cnop en dit was zijn antwoord: “Absoluut, denk ik, zeker de jongste jaren. zij het allicht wat minder uitgesproken, omdat het gitaarwerk van Richards moeilijk weg te cijferen is. Er is wel geen vaste lijn in te vinden, al zijn de wat meer verkennende songs zoals de disco van Miss You duidelijk van Jagger (of Salt of the Earth), de country-invloeden meer van Richards, denk maar aan Wild Horses (***). Wel zeker is dat als Richards het zingt, het ook van hem is. En dat is niet alleen het beroemde Happy, maar ook relatief recente pareltjes als You don’t have to mean it op Bridges to Babylon. Wikipedia stelde het volgende lijstje samen:
“Something Happened to Me Yesterday” (alternates with Jagger), “Connection” (co-lead with Jagger) – Between the Buttons (1967)
“Salt of the Earth” (first verse) – Beggars Banquet (1968)
“You Got the Silver” – Let It Bleed (1969)
“Happy” – Exile On Main St. (1972)
“Coming Down Again” – Goats Head Soup (1973)
“Memory Motel” (alternates with Jagger) – Black and Blue (1976)
“Happy” (live) – Love You Live (1977)
“Before They Make Me Run” – Some Girls (1978)
“All About You” – Emotional Rescue (1980)
“Little T&A” – Tattoo You (1981)
“Wanna Hold You” – Undercover (1983)
“Too Rude”, “Sleep Tonight” – Dirty Work (1986)
“Can’t Be Seen”, “Slipping Away” – Steel Wheels (1989)
“Can’t Be Seen” (live) – Flashpoint (1991)
“The Worst”, “Thru and Thru” – Voodoo Lounge (1994)
“Slipping Away” (acoustic studio rehearsal) – Stripped (1995)
“You Don’t Have to Mean It”, “Thief in the Night”, “How Can I Stop” – Bridges to Babylon (1997)
“Thief in the Night” (live) – No Security (1999)
“Losing My Touch” – Forty Licks (2002)
“Happy” (live), “The Nearness of You” (live), “You Don’t Have to Mean It” (live) – Live Licks (2004)
“This Place Is Empty”, “Infamy” – A Bigger Bang (2005)
“Thru and Thru” (live) – Rarities 1971-2003 (2005)
“You Got the Silver” (live), “Connection” (live), “Little T&A” (live) – Shine a Light (2008)
En Peter Cnop gaat verder: “Er zijn hele periodes geweest dat Richards gewoon uitgeteld of apestoned, dat is soms wel hetzelfde, was, zo van Black & Blue tot Tattoo You (de laatste een weliswaar zeer geslaagd samenraapsel van songs op het schap). Het blijkt echter toch wel zo te zijn dat het grootste deel van de melodieën en riffs van Richards komt, met af en toe een hele tekst of een idee waar Jagger dan woorden bij verzint. Er is dus wel meer samenwerking, al gaan ze vermoedelijk al lang niet meer samenzitten aan de keukentafel. Het is wel niet zo’n punt van divergentie en discussie als bij de Beatles-fans, lijkt me, ook al omdat sinds het midden van de jaren ’70, met de disco even als uitzondering, de Stones zoiets ontwikkelds hebben als, en vaak vastgelopen zijn in, een zeer herkenbaar Stones-idioom en met veel minder pretentie dan b.v. McCartney over hun muziek praten…”

Ronny De Schepper

(*) Mick Jagger en Keith Richards kwamen elkaar tegen op het openbaar vervoer en besloten om een bluesy rockband te vormen. Dat verhaal kent iedereen. Maar het duo ontmoette elkaar echter voor het eerst toen ze vijf jaar waren op de Wentworth Primary School. Ze waren in die periode evenwel nog geen vrienden.

(**) Een opmerkelijke uitspraak van Keith in “My life as a Rolling Stone”: “Zonder The Beatles hadden we nooit iets mogen opnemen. Maar nu wilde de industrie zich geen tweede Beatles laten ontglippen.”

(***) In diezelfde aflevering van “My life as a Rolling Stone” beaamt Mick Jagger dat “Wild horses” wellicht het meest typische Keith Richards-nummer is, maar “hij is even goed de componist van schmalzerige maar uitstekende composities als Angie, Ruby Tuesday of As tears go by.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.