Morgen wordt Brad Pitt 55 jaar. Ja, meisjes, ook voor hem staat de tijd niet stil. Ik kan aannemen dat jullie reikhalzend uitkijken naar wat ik over de man heb te vertellen, maar dat is niet veel, vrees ik. Brad Pitt is wel aan de oppervlakte gekomen toen ik de filmrubriek verzorgde in Stepsmagazine, en ik heb dus wel enkele nota’s over hem liggen, maar mijn interesse is snel gaan luwen toen ik mijn medewerking aan Steps heb beëindigd. Dat geldt trouwens ook voor bijna alle andere filmbijdragen. Mijn oprechte excuses daarvoor.

Sedert “Thelma and Louise” is Brad Pitt veel gevraagd. Hij werd door het tijdschrift “People” uitgeroepen tot “meest sexy man van het moment” op het moment dat hij de centrale figuur (Tristan) was in de moderne western “Legends of the fall”. In this movie, Brad Pitt and Julia Ormond played star-crossed lovers of about the same ages. They lived in the same house while shooting in Calgary. Pitt recalled: “It added to the sexual tension… I’ll leave it at that.” It has been rumoured that after shooting of the love scene with Tristian and Susannah was completed and filming was wrapped for the day that both Brad Pitt and Julia Ormond were into the action so much that on top of the real sexual tension that had seemingly built between the two actors, that they waited around for all of the crew members to pack up everything and leave and once they were all alone they had decided to make love for real.
Eigenlijk werd “Legends” nog gedraaid vóór “Interview with the vampire” van Neil Jordan, waarin niemand minder dan Tom Cruise het zwaar te pakken heeft van Pitt. Deze heeft zelf twee eeuwen later zijn zinnen gezet op een jonge reporter, die oorspronkelijk zou worden gestalte gegeven door River Phoenix. Door diens overlijden werd de weg vrijgemaakt voor Christian Slater.
Vóór “Legends” had Pitt reeds een familieconflict gestalte gegeven in “A river runs through it” van Robert Redford. Maar hier keerden de passies zich eerder tegen de vader dan tegen de broer. Toch is het wilde karakter van Paul Maclean (nota bene eveneens uit Montana) duidelijk in correlatie met dat van Tristan. Neem daarbij nog zijn rol in “Thelma and Louise” en het is duidelijk dat Pitt zich zal moeten hoeden voor typecasting. Hij wordt nu al “de nieuwe Robert Redford” genoemd (omdat hij meestal een macho met een klein hartje speelt), maar waarnemers voorspelden dat hij wel zijn eigen weg zal gaan. And so he did.
Tussendoor was Pitt samen met Kim Basinger te zien als een tot leven gekomen stripfiguur in “Cool world” van Ralph Bakshi. De maker van “Fritz the Cat” kon echter op verre na niet het succes van “Who framed Roger Rabbit?” evenaren, zelfs technisch gezien niet. In de road-movie “Kalifornia” speelde hij een seriemoordenaar, waardoor hij een cameo-rolletje kreeg in de gelijkaardige film “True romance”.
Van opleiding is Pitt (die werd geboren in Shawnee, Oklahoma) zowaar een collega: hij studeerde namelijk journalistiek aan de universiteit van Columbia (eigenlijk was het meer copywriting, maar kom). Nadien volgde hij acteerlessen bij Roy London in Los Angeles. Zo kwam hij in de TV-series “Dallas”, “Another world” en “Glory days” en de TV-films “The image” (met Albert Finney) en “Too young to die” (met in de hoofdrol Juliette Lewis) terecht, waarna hij in de filmzalen belandde met “A stoning in Fulham County” (met Ken Olin en Jill Eikenberry), “Across the tracks”, “Johnny Suede” (waarin hij een rockabilly-muzikant vertolkte), “The Favor” en “Dark side of the sun”. Zijn doorbraak kwam er echter met de fameuze reclamespot van Levi’s, waarbij hij bij zijn vrijlating midden in de woestijn door een knappe griet wordt opgewacht tot grote afgunst van de gevangenisbewaker. Het was déze spot die Ridley Scott aanzette om hem als J.D. te casten in “Thelma and Louise” en de rest is geschiedenis…
Nu is Brad Pitt zowat de natte droom van iedere vrouw, maar zelf heeft hij lange tijd de boot afgehouden. Zijn carrière zou zelfs zozeer voorgaan dat hij lange tijd eerder het gezelschap zocht van een verzameling reptielen en hagedissen dan van vrouwelijk schoon. Tot hij in 1996 uiteindelijk Gwyneth Paltrow tegen het lijf liep.
Dat jaar speelt hij ook een centrale rol in “Sleepers”, de film van Barry Levinson waarin kindermisbruik in een Amerikaanse jeugdgevangenis wordt aangeklaagd. Brad Pitt is één van de misbruikte jongeren die op latere leeftijd via een door hem heel goed uitgekiende rechtszaak terechte wraak neemt.
Ondertussen een geplande verfilming van het leven van James Dean kon niet doorgaan, omdat Pitt tijdens de opname van de deprimerende thriller “Seven” van David Fincher zich zwaar heeft gekwetst aan de hand: toen hij op een auto moest springen, ging hij door de ruit. Het was op een bepaald moment zelfs de vraag of zijn hand ooit nog wel goed kwam, maar geen nood, in no time was Pitt weer his own gracious self, zoals we konden zien in het komische “Living in oblivion” van Tom DiCillo, waarvan het arrogante, maar domme hoofdpersonage van Chad Palomino (gespeeld door James Legros) zou gebaseerd zijn op… Brad Pitt, nadat DiCillo zelf met deze laatste had samengewerkt in zijn debuut “Johnny Suede”.
In “The devil’s own” komt deze karaktertrek van Pitt ook naar boven. Niet in de film zelf, waarin hij er zelfs in slaagt een IRA-gunman sympathiek voor te stellen, maar in de preproductiefase. Toch kan ik deze keer een beetje begrip opbrengen voor Pitt. Oorspronkelijk was de film immers helemaal rond hem gebouwd, maar toen als regisseur Alan J.Pakula werd aangetrokken, bracht die op zijn beurt vriendje Harrison Ford mee, waarmee hij destijds “Presumed innocent” had gedraaid. Niet alleen werd daardoor het evenwicht in het scenario verstoord, ook het honorarium van Ford stak Pitt de ogen uit. Prompt kreeg hij honderd miljoen frank opslag (nou ja, waarom niet), maar zijn 400 miljoen was dan toch nog altijd 280 miljoen minder dan wat er in het loonzakje van Ford zat!
Normaal gezien zal Brad Pitt de Olympische Spelen in Peking niet kunnen bijwonen, want een boycot werd door de Chinese Volksrepubliek uitgesproken over de medewerkers aan de film “Seven years in Tibet”. Hierin Brad Pitt speelt een ontsnapte Oostenrijkse krijgsgevangene, die India ontvlucht en onderdak vindt in Lhasa, waar hij bevriend raakt met de jonge Dalai Lama.
In 2001 draaide Brad Pitt een film samen met Julia Roberts (“The Mexican” van Gore Verbinski), maar eigenlijk heeft hij enkel scènes met haar in het begin en op het einde. Het grootste deel van de film heeft hij het gezelschap van an apparently vicious “rabid dog” in the back of the truck, which is actually a Golden Retriever with its fur badly trimmed and dyed to look like a mutt.
In 2004 Brad Pitt trained for six months to get a body that looked like that of Greek statues in “Troy” (Wolfgang Petersen). And with success! However, he tore his left Achilles tendon during production… Although Achilles’ death is not mentioned in the Iliad, according to The Odyssey he died well before Troy fell; and it was his death that inspired Odysseus (Ulysses to some) to build the Trojan horse. Besides, all the male cast had to shave or wax their chest. Eric Bana (Hector) usually has a hairy chest but had to wax it completely. Moreover, while Achilles and Patroclus are second cousins in Homer’s Iliad, the poem hints that they may be lovers as well. During the fight when Patroclus dresses up as Achilles, Brad Pitt himself is in the scene. When Hector removes Patroclus’ helmet after cutting his throat, Garrett Hedlund is in the costume.

In 2008 speelt hij een sul in “Burn after reading” van de Coen-broertjes. According to costume designer Mary Zophres, even cheap suits look good on Brad Pitt. Thus, for the scene where his character Chad wears a cheap suit, she dressed Pitt in a suit with a purposefully bad and ill-fitting cut and a horrid-looking wool tie. Hij rijdt ook op een koersfiets die door zijn tegenspeler John Malkovich per abuis voor een Schwinn wordt genomen. It reunites George Clooney and Brad Pitt after both actors starred in Ocean’s Eleven (2001), Ocean’s Twelve (2004), and Ocean’s Thirteen (2007).

In 2016 “Allied” by Robert Zemeckis was Brad Pitt’s fifth World War II movie, following Inglourious Basterds (2009), The Curious Case of Benjamin Button (2008), Beyond All Boundaries (2009) and Fury (2014). When rumors were floating around about the alleged affair that Brad Pitt would have had, this movie “Allied¨ was mentioned as the “scene of the crime”. Marion Cottilard got accused of having an affair with Brad Pitt during the shooting of “Allied”. None of this turned out to be true though, but it was not long after the shooting of “Allied” that Angelina Jolie filed for divorce from Brad Pitt.

In 2019 Brad played Cliff Booth in “Once upon a time… in Hollywood” by Quentin Tarantino. There are strong indicators that Cliff Booth was based on Hal Needham. As the highest paid stuntman in the world, Needham broke 56 bones, broke his back twice, punctured a lung, and knocked out a few teeth. His career included work on 4,500 television episodes and 310 feature films as a stuntman, stunt coordinator, 2nd unit director and ultimately, director. One of the major films he directed was Smokey and the Bandit (1977). Quentin Tarantino considers himself one of the luckiest directors in the history of Hollywood for being able to cast Leonardo DiCaprio and Brad Pitt at the same time. (IMDb)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.