Dirk, Arnold en Luc (*) De Schepper, die zich samen met drummer Mark Van der Schueren, gitarist Walter De Berlangeer en toetsenman Geert Amant verenigd hebben tot Isopoda, zijn jongens uit het Aalsterse en als zodanig hebben zij helemaal niks te maken met ondergetekende. Er zijn meer koeien die Blaar heten.

Zij hebben op eigen kosten met de hulp van nog wat mensen uit de entourage van Aalsterse jeugdclubs en cafés een elpee in elkaar gebokst die een al even geleerde naam meekreeg als de naam van hun groep: Acrostichon. En de nummers zijn al even bombastisch: gemiddelde duur van zo’n acht minuten en geënt op de bekende pseudo-intellectuele muziek van Genesis, Yes, Machiavel e.d. Symfo-rock noemt men dat wel eens. Wat overigens een grove belediging is voor die arme componisten die zoveel tijd hebben gespendeerd aan het schrijven van breed uitgewerkte symfonieën.
Wat mij bij dit genre immers vooral tegen de borst stuit is het amateurisme bij de compositie. Deze “werken” zijn duidelijk gegroeid uit gepingel tijdens repetities en wellicht zijn ze ook nooit “af”.
Dat is dan anderzijds ook een positieve noot: sinds het verschijnen van de elpee heeft de groep ongetwijfeld vorderingen gemaakt en ik zou ze eerlijk gezegd wel eens live willen meemaken. Vooral omdat er duidelijk zwakke broertjes tussen zitten, die ik vooralsnog niet met de vinger wil wijzen. Zeker niet omdat één van de opties van de groep is : “musici die elkaar aanvullen, i.p.v. met elkaar te wedijveren“. En wij zijn nog altijd zo naïef van daarin te trappen…

Ronny De Schepper

(*) Deze werd later vervangen door William Souffriau zoals ik op het internet op een… Griekse (!) site heb gevonden.

Referentie
Isopoda, Acrostichon, Twinkle BGL 730108-201

17 gedachtes over “De familie De Schepper

 1. Man, man, man, er heeft nooit een Luc De Schepper in de groep gezeten, en William Souffriau heeft nooit deel uitgemaakt van deze groep, die zat bij Irish Coffee. Deze laatste was ook van een generatie ouder.
  Live kan je deze jongens niet meer meemaken, de opnamen dateren uit 1976-1978.

  Like

  1. Had dit dan dertig jaar geleden gezegd, toen het artikel is verschenen!
   Maar, om eerlijk te zijn, dit schrijf ik enkel maar omdat ik dat vergeten vermelden was, dat het artikel van eind de jaren zeventig dateert. Want voor de rest sta ik er nog altijd voor de volle honderd procent achter. Dat die Griekse site een fout maakt, raakt uiteraard mijn koude kleren niet.
   Interessanter is: als die Luc De Schepper Luc Vanhove blijkt te zijn, is dat dan de latere componist van “ernstige” muziek?

   Like

   1. Neen. En ik kan het weten want Luc Vanhove was mijn vader (helaas overleden in 2013). Hij componeerde zeker ernstige muziek maar niet te verwarren met de componist Luc Van Hove.

    Like

 2. Vanavond en morgenavond treden ze op in De Werf in Aalst, kans gemist.

  Trouwens, nummers die bombastisch klinken en ooit afgewerkt, was dat niet iets typisch voor die tijdsgeest?
  En bij mijn weten ontstaan nummers vrijwel altijd uit gepingel op een repetitie. Nog geen één meegemaakt die door een deus ex machina voor de voordeur werd gelegd :-)

  Des gouts en des couleurs, niwaar?

  Like

 3. Ik kan me alleen maar aansluiten bij de hierboven vermelde artikels van “Jo” en LaCie”. Overigens hebben wij destijds ook een 2e LP gemaakt (Taking Root). Vanavond en morgenavond (3 & 4 oktober) geven wij een reünieconcert in De Werf (samen met John Woolley, Irish Coffee en Lavvi Ebbel). Beide concertdagen zijn reeds lang totaal uitverkocht. Bij de try-out van gisteren bleek reeds dat het er vanavond knal-op zal zijn! Wij zijn nl. ook met z’n allen geëvolueerd weet je ;-) . Dat je perceptie destijds minder goed was kan ik overigens perfect aannemen. Niet iedereen hoorde ons graag, anders hadden wij ooit wel eens op Werchter gestaan. Na 30 jaar een dergelijk artikel de wereld in te sturen is echter op zijn minst gezegd onkies te noemen. In plaats van je te “distantiëren” van je naamgenoten had je er vanavond of morgenavond beter zélf bijgeweest om pas dan je nieuwe oordeel de wereld in te sturen. Misschien was enige fierheid op je naam dan je deel geweest…

  Dirk De Schepper
  zanger Isopoda

  Like

  1. Ik wil enkel op dat adjectief “onkies” reageren. Ik zet alles op mijn blog wat ik ooit heb geschreven. Hoe ik daar nu over denk, of ik er fier op ben of beschaamd over, speelt geen enkele rol. Ik stuur het overigens niet “na dertig jaar de wereld in”, aangezien het destijds in De Rode Vaan is verschenen. En we mogen dan nog de Schepper heten, ook wij kunnen de klok niet terugdraaien. (Maar voor de rest wens ik jullie veel succes, ik heb geen enkele zin in een polemiek dertig jaar na de feiten.)

   Like

 4. Het reünieconcert in De Werf was ronduit schitterend. Hopelijk moeten we weer geen 30 jaar wachten, want ik denk dat het dan niet meer zal lukken hé Dirk. ;-)
  Hoed af dat jullie in (bijna) originele bezetting op scene stonden. De 2 youngsters waren zeer goede aanvulling.
  Ik dacht terug aan de St-Annaconcerten indertijd, aan de uren in Den Amber, …

  Like

  1. wij hebben er zelf ook mee van genoten. Was inderdaad zalig om met de 2 youngsters samen te musiceren, ook tijdens de repetities.Mooie avond voor Aalst en wij hebben enkele good old friends teruggezien. geniet nog maar wat na, ik doe dat ook ! ;-)

   Like

 5. Zit zojuist te luisteren naar deze LP, welke onderdeel uitmaakt van mijn collectie. Absoluut één van de beste LP’s uit de Belgische Prog Scene van eind jaren ’70, begin jaren ’80. Is er ooit iets uitgebracht van dat reünie concert?

  Geliked door 1 persoon

 6. Goedenavond Dirk,

  Op YouTube staat een opname van iets meer dan een half uur. Jullie muziek is tijdloos. Nummers staan nog als een huis. Leuk om naar te luisteren en te kijken.

  Geliked door 1 persoon

 7. Gelet op de coronasituatie is het optreden van 18 april 2020 uiteraard niet doorgegaan. Kik op onze Facebookpagina voor nieuwe updates ivm toekomstige optredens. Groetjes, Dirk DS

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.