Het is ook al vijf jaar geleden dat de legendarische acteur Peter O’Toole, die in 1962 eeuwige roem verwierf met zijn vertolking van T.E.Lawrence in de film ‘Lawrence of Arabia’, op 81-jarige leeftijd is overleden in Londen.

Peter O’Toole werd geboren in Ierland (Galway), maar groeide op in Leeds, Engeland. Hij ging op jonge leeftijd van school en werkte als journalist voor de krant Yorkshire Evening News. Na zijn legertijd kreeg hij een beurs voor de Royal Academy of Dramatic Art, waar hij samen met Albert Finney en Richard Harris studeerde.
O’Toole maakte naam als acteur in verschillende stukken van Shakespeare in de Bristol Old Vic. Zijn televisiedebuut was in 1956, maar the first film Peter O’Toole actually made was The Savage Innocents (1960), but it was not released until shortly after both The Day They Robbed the Bank of England and Kidnapped had opened. All three films were shown in the UK within the space of about four months. Zijn echte doorbraak kwam er toen hij Lawrence speelde in David Leans Lawrence of Arabia (1962). Daarmee verdiende hij de eerste van zijn acht nominaties voor een Oscar. De andere waren in 1965 (voor Becket), 1969 (voor The Lion in Winter), 1970 (voor Goodbye, Mr. Chips), 1973 (voor The Ruling Class), 1981 (voor The Stunt Man) en in 1983 (voor My Favorite Year). In 2003 ontving O’Toole een ere-Oscar, die hij in eerste instantie weigerde. Hij schreef de Academy een brief waarin hij uitlegde dat hij nog niet uitgespeeld was en dat hij meer tijd nodig had om er echt een te winnen. En effectief, wie goed heeft geteld, merkt dat er nog een nominatie ontbreekt. Dat was dan in 2007 voor Venus, maar ook nu werd de nominatie niet omgezet in een oscar.
Zelf ben ik verwonderd dat zijn rol in “The last emperor” (1987) hem geen nominatie, laat staan een oscar heeft opgeleverd. In 1991 parodieerde hij zijn eigen rol als leermeester van een toekomstig heerser in de komedie “King Ralph”, maar uiteraard kreeg hij hiervoor geen erkenning, want komedies worden nog altijd als minderwaardig beschouwd. Dat was trouwens ook het geval voor “How to steal a million” uit 1966 (foto).
Anderzijds, niet alles wat O’Toole deed werd een succes. Zo werd hij zowel in 1985 (voor zijn bijrol in Supergirl) als in 1987 (voor die in Club Paradise) genomineerd voor de Razzie Award voor slechtste bijrolspeler. Zijn beroemdste flop is echter zijn medewerking in 1980 aan de omstreden “Caligula” van Tinto Brass. In deze film wordt de titelrol nochtans gespeeld door Malcolm McDowell, die op dat moment nog altijd kan teren op zijn succes in “Clockwork orange”, terwijl zijn al even gedegenereerde voorganger, keizer Tiberius, wordt uitgebeeld door de eerbiedwaardige Peter O’Toole (*) en de geridderde Sir John Gielgud gestalte mag geven aan de edele Seneca. Brass, die daarvoor al “Salon Kitty” had gedraaid, baseerde zich vaag op Albert Camus als hij Caligula min of meer vergoelijkt door zijn buitensporigheden als provocaties tegen de heersende moraal voor te stellen. Dat ging terug op het draaiboek dat Gore Vidal aan Penthouse-baas Bob Guccione had aangeboden. Die had eerst Lina Wertmüller als regisseur aangezocht, aangezien die op dat moment een relatief succes had met een SM-film, “Seven beauties”. Pas toen deze het afwees, werd Tinto Brass aangezocht en die herschreef samen met Malcolm MacDowell meteen het scenario zodat Vidal zich van “deze zwijnerij” distancieerde. De volgende met wie Brass in ruzie viel was actrice Maria Schneider, die ondanks “Last tango in Paris” het realisme dat bij de seks-scènes werd gevraagd toch wat te verregaand vond. Helen Mirren kwam in haar plaats: weinigen zouden hierover durven hun beklag doen! En tenslotte viel Brass last but not least in ruzie met producer Guccione, die dan maar een zelf gemonteerde versie van het materiaal uitbracht. Daarop liet Brass dan weer beslag leggen, zodat de film pas twee jaar later “ongecensureerd” verscheen, met ingevoegde “cumshots”, waarmee de genoemde “serieuze” acteurs uiteraard niks te maken hadden.
In 2004 was Peter O’Toole nog te zien als Priamos in “Troy” van Wolfgang Petersen.
In juli 2012 maakte O’Toole bekend dat hij met pensioen ging. De laatste film waar hij een rol in had, was de historische film Katherine of Alexandria. Hij overleed echter voordat deze zou verschijnen.

(*) Al dient gezegd dat O’Toole op dat moment herstelde van overmatig drankgebruik dat hem aan het einde van de jaren zeventig bijna het leven had gekost.

Een gedachte over “Peter O’Toole (1932-2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.