Vandaag is het ook al 25 jaar geleden dat de Amerikaanse actrice Myrna Loy is gestorven (foto George Hurrell via Wikipedia).

Zij brak door in 1934, het jaar van de eerste “Thin man”-film, waarin ze de vrouwelijke hoofdrol speelde naast titelfiguur William Powell. Loy was zowat de incarnatie van het lieve, spitse, altijd verliefde huisvrouwtje dat iedere rechtgeaarde man zich droomde. Naast de zes “Thin man”-films, speelde ze ook in zeven andere films nog eens de echtgenote van William Powell. Privé zou ze weliswaar lesbisch zijn geweest, maar dat was in de tijd dat men dat in Hollywood nog goed kon verstoppen (zo was ze vier maal getrouwd, maar anderzijds had “het perfecte huisvrouwtje” toch geen kinderen…).
Wie zich ook goed kon verstoppen, dat was de gangster John Dillinger. Hij werd uiteindelijk gevat toen hij in een hinderlaag werd gelokt met als lokaas… een film met Myrna Loy!
De relatie die in de “Thin man”-films werd getekend, was heel progressief voor die tijd, wat zich ook in haar privé-leven uitte door het feit dat ze de verdediging op zich nam van slachtoffers van de heksenjacht van McCarthy.
Ook van de spitse dialogen kunnen we nu enkel nog maar dromen: “You were shot five times in the tabloids!”
“Don’t exaggerate, darling, they didn’t even come near my tabloids.”

Zelfs een “onschuldig” zinnetje als “what are you doing in my drawers?” werd heerlijk dubbelzinnig.
Myrna Loy werd als danseresje ontdekt door Rudolph Valentino (die zoals bekend erg vertrouwd was met de lesbische milieus) en debuteerde nog ten tijde van de stomme film als gevallen vrouw in “Ben Hur” (1924).
Een tijdlang zou wat later dus “het perfecte huisvrouwtje” zou worden, getypecast worden als exotische schone (ze was nochtans roodharig), wat in die tijd meteen inhield dat ze juist een bedreiging vormde voor het huwelijk.
Na een klein rolletje in “The jazz singer”, brak ze pas echt door in 1932 met “The animal kingdom”, waarin ze de echtgenote speelde van Leslie Howard.
Haar laatste film draaide ze in 1980 (“Just tell me what you want”). Aangezien ze nooit een oscarnominatie haalde, werd ze op de valreep (1991) nog geëerd met een ere-oscar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.