Het is vandaag al 35 jaar geleden dat Ludo Van Der Linden (rechts op bovenstaande foto) is overleden. De gewezen beroepsrenner was amper 32 jaar.

Ludo Van Der Linden uit Herentals was beroepsrenner van 1972 tot 1978. Als prof behaalde hij een vijftal overwinningen, maar zijn belangrijkste overwinning behaalde bij de toenmalige liefhebbers. In 1971 werd hij wereldkampioen ploegentijdrit over een afstand van 100 km. In Mendrisio behaalde hij de titel samen met Louis Verreydt, Gustaaf Hermans en Gustaaf Van Cauter.
“Is ploegentijdrit vervloekte discipline?” vroeg het Nieuwsblad zich af naar aanleiding van een wereldkampioenschap in die discipline waarin onze landgenoten alweer een belabberd figuur hadden geslagen. Harry Van den Bremt bracht in herinnering dat een traditionele wielernatie als België slechts éénmaal erin geslaagd was het hoogste trapje van het podium te beklimmen en dat was in 1971. De titel werd behaald door Louis Verreydt, Ludo Van Der Linden, Staf Van Cauter en Staf Hermans, terwijl Marc Demeyer, Freddy Maertens en Pierre Bellemans als leden van de wegploeg volledig dezelfde voorbereiding had meegemaakt.
Het jaar daarop behaalde een licht gewijzigde ploeg (*) ook nog een bronzen plak op de Olympische Spelen van München, maar deze hebben ze nooit ontvangen omdat ze als vierde waren aangekomen en als dusdanig niet voor de dopingcontrole waren opgeroepen. De bronzen medaille was nochtans vrij gekomen omdat de Nederlandse ploeg werd geschrapt naar aanleiding van een positieve controle van één van de renners.
Niet minder dan vier van de acht hoger genoemde Belgen zijn ondertussen reeds overleden zijn. Zowel Demeyer (**), Verreydt als Van Der Linden werden nog geen 35 jaar oud. Bellemans stierf zelfs reeds in 1972 op 23-jarige leeftijd. Van Cauter en Hermans hebben nadien de fiets quasi onmiddellijk aan de wilgen gehangen. Zijn ze precies dààrom nog in leven?
Wat Van Der Linden betreft schrijft Wilfried Journée op de Wielersite: “Bij de juniors tijdens het jaar 1969 won de jonge Van Der Linden zo maar even 67 koersen (zevenenzestig). Dit duidt op een overdreven activiteit waardoor deze klasrijke kerel vroeg werd opgebrand, en misschien zelfs jong is gestorven. Later zou de wielerbond zowel het verzet als het aantal koersen per week beperken in de jeugdreeksen, zonder te spreken over de beperkingen op gebied van medische begeleiding.”

(*) Ludo Delcroix had de plaats van Van Der Linden ingenomen. Erik Van Herck schrijft op de Wielersite: “Van Der Linden werd meteen daarna prof in de roemruchte Molteni-ploeg van Eddy Merckx terwijl de anderen amateur bleven voor de Olympische spelen van 1972. Hij kon de (te) hoge verwachtingen niet waarmaken en zakte na een hoopvol begin steeds verder weg naar kleinere ploegjes.”
(**) Oorspronkelijk stond ook Marc Demeyer (31) in mijn lijstje van “hartdoden” maar in Het Nieuwsblad van 9/4/2010 kon men lezen dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Uit een discussie op Wielerarchieven blijkt dat dit bij insiders al langer was geweten.

2 gedachtes over “Ludo Van Der Linden (1951-1983)

  1. Wat precies aan de hand was zal allicht een wetenschappelijk verantwoorde verklaring hebben gehad die vermoedelijk destijds onvoldoende is onderzocht. Toch lijkt het mij evident dat te veel wedstrijden rijden (67 gewonnen maar allicht veel meer gereden) op een jaar niet goed is voor een jong renner. Niet alleen voor zijn lichaam maar ook voor het kopje: mentaal opgebrand maar omwille van de behaalde successen toch altijd maar verder gestuwd om te ‘bewijzen’ wat vroeger voor mogelijk werd geacht. Zoals je schrijft was dit bij Van Der Linden het geval.
    En wat die 100 km-discipline betreft: dit was ontzettend zwaar met ook in andere landen renners die eraan ten onder gingen, fysisch of mentaal. De UCI heeft dit onderdeel vermoedelijk door die negatieve zaken van het programma van de kampioenschappen geschrapt.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.