Het is vandaag al 55 jaar geleden dat de Amerikaanse jazz-zangeres Dinah Washington (foto James Kriegmann via Wikipedia) is overleden aan een overdosis slaapmiddelen volgens On this day of afslankpillen aldus Wikipedia.

Dinah Washington werd geboren als Ruth Lee Jones in Tuscaloosa (Alabama), maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Chicago. Hier leerde ze piano spelen en had ze op een gegeven moment haar eigen kerkkoor. In 1942 begon ze met optreden in de nachtclub Garrick Stage Bar. Niet lang daarna voegde ze zich bij de band van Lionel Hampton. Het is omstreeks deze tijd dat ze onder de naam Dinah Washington ging optreden. Het is onduidelijk wie haar de naam heeft gegeven. Sommige bronnen claimen Hampton als de bedenker van de naam, terwijl anderen de eigenaar van de nachtclub Garrick Stage Bar vernoemen.
In 1943 begon ze platen op te nemen voor Keynote Records en bracht ze “Evil Gal Blues” uit. Het werd meteen haar eerste hit. In 1952 nam ze als eerste vrouw “Tell me why” op. In 1955 had ze al een lange reeks hits op haar naam staan, waaronder enkele bluesnummers, standards en zelfs een cover van “Cold, Cold Heart” van Hank Williams. Ook nam ze enkele jazzplaten op met verscheidene jazzmuzikanten, waarvan “Dinah Jams” uit 1955 met Clifford Brown de bekendste is.
In 1959 brak ze door bij het grotere poppubliek met de hit “What a Diff’rence a Day Made”, waarvoor ze de Grammy Award voor beste R&B-opname won. Het gelijknamige album werd zwaar bekritiseerd door jazz- en bluescritici, die vonden dat ze een knieval had gemaakt voor de commercie. De meer pop georiënteerde muziek was echter zeer succesvol en Washington bleef zich ondanks de kritiek richten op popballades.
Veel van haar nummers werden gearrangeerd door een jonge Quincy Jones. Een van haar bekendste hits uit die tijd was “Mad About the Boy” uit 1961. Dit nummer werd in 1992 opnieuw een hit, nadat het gebruikt werd in een commercial voor jeansmerk Levi’s.
Dinah Washington was in haar korte leven acht keer getrouwd en ze had daarnaast ook nog verscheidene minnaars. Ze overleed in 1963 op amper 39-jarige leeftijd na een overdosis afslankpillen. Washington vocht haar hele leven tegen overgewicht. (Wikipedia)

Een gedachte over “Dinah Washington (1924-1963)

  1. Na checken op verschillende bronnen ben ik zeker dat ze “maar” 7 keren getrouwd is. Het was tenandere haar 7de echtgenoot Dick Lane die de volgende ochtend haar bewusteloos aantrof en na haar overlijdensverklaring heeft een autopsie uitgemaakt dat ze overleden is aan een combinatie van 2 barbituraten: secobarbital en amobarbital, dus slaapmiddelen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.