De Wilfordkaai heeft altijd – door de eeuwen heen – een hoofdrol gespeeld in het gemeentelijk leven van Temse. Vanaf de bouw van de eerste Scheldebrug (1870) werd gedacht aan de aanleg van een volwaardige kaai.

In opdracht van de Staat werden in 1908-1913 bouwwerken uitgevoerd, waarbij de kaai (die tot dan maar tot De Watermolen reikte) verlengd en verbreed werd tot de Scheldebrug.
Het Gemeentebestuur weigerde na voltooiing de kaai over te nemen, zelfs weigerde het zijn geldelijke bijdrage te vereffenen. De uitgevoerde werken voldeden immers niet: de kaaimuur neigde steeds meer naar de kant van de Schelde. Vanaf 1919 dienden herhaaldelijk herstellingswerken uitgevoerd, mede door de steeds terugkerende wateroverlast en de overstromingen van 1930 en 1953.
Markant detail: Temses legendarische kaailopers, die de kaai kenden als hun broekzak, hadden er de ingenieurs van de Zeeschelde van in het begin op gewezen, dat hun aanpak niet de goede was. Hun opmerkingen werden weggelachen, maar… de geschiedenis gaf hen gelijk.
Op 8 mei 1970 stortte de kaaimuur in over een lengte van ca. 120 m. In 1973-1976 vonden ingrijpende herstellingswerken (+ verhoging kaaimuur) plaats, bemoeilijkt door de overstroming van 14 december 1973 (foto met dank aan Ruddy Sommereyns). De springvloed van 3 januari 1976 veroorzaakte in ons land aanzienlijke overstromingen (o.a. Ruisbroek), maar dankzij de verhoging van de kaaimuur en de aanleg van een collectorennet bleef Temse deze keer gespaard.

Een gedachte over “45 jaar geleden: overstroming in Temse

  1. Hier heb ik veel herinneringen over omdat mijn prilste jeugdherinneringen zich afspeelden in de centrumstraten, markt en kaai. Verschillende straten stonden toen om de haverklap onder water, en dat waren de Kasteelstraat beneden, de Veerstraat beneden, de Philemon Haumanstraat, ’t klein kaaike en natuurlijk de kaai zelf. Als 10-jarige ging ik met mijn bootjes spelen in de overgelopen kelder van de feestzaal Lido op de Wilfordkaai van traiteur Troubleyn waar menig koppels van de oudere generatie hun huwelijksfeest zullen gehouden hebben. Dat was nog voor de restauratie van feestzaal De Oever. Alle huizen op de kaai waren voorzien van ijzeren beugels waarin planken konden geschoven worden om het water buiten te houden uit hun huizen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.