De Engelse rockmuzikant David O’List (foto YouTube) viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

Ik kende David O’List enkel als lid van The Nice. Herinner je dat de groep de naam “Emerlist Davjack” gebruikte om groepscomposities te benoemen en zelfs als titel van een obscure maar uitstekende single (“The thoughts of Emerlist Davjack”). Hierbij is David dus de “list” uit de samengestelde naam, naast Keith Emerson, Lee Jackson en Brian Davison. Maar op Wikipedia lees ik nog wel allerlei interessants over hem.
De eerste groep van O’List (die hij blijkbaar ook zelf heeft opgericht) was The Attack in 1966. Managed by Don Arden, they released four singles: “Try It”/”We Don’t Know” (Decca F 12550), “Hi Ho Silver Lining”/”Anymore Than I Do” (Decca F 12578), “Created By Clive”/”Colour Of My Mind” (Decca F 12631) and “Neville Thumbcatch”/”Lady Orange Peel” (Decca F 12725). Hierbij valt vooral “Hi Ho Silver Lining” op dat volgens Arnold Rypens op zijn website “The Originals” twee weken vóór Jeff Beck werd uitgebracht. De componisten waren Scott English en Lawrence Weiss, die kort daarvóór “Bend me, shape me” hadden geschreven voor de Amerikaanse Outsiders (ook hier zou de hitversie – van The American Breed – pas een half jaar later verschijnen). Alhoewel ik verder geen persoonsgegevens kan terugvinden over de componisten (*), lijken zij me beroepsschrijvers, al dan niet afkomstig uit de fameuze Brill-building. Hoe The Attack dan aan dat nummer kwam, heb ik niet kunnen achterhalen. De versie van The Attack heeft als merkwaardigheid dat er een solo op… blokfluit in voorkomt! (Ik vermoed zelfs door David O’List zelf gespeeld.)
O’List was picked by Andrew Loog Oldham as guitarist for The Nice with organist and pianist Keith Emerson, bassist and singer Lee Jackson and drummer Ian Hague, then a backing band for P.P.Arnold and left The Attack in February 1967. By May the band was gigging in its own right and appeared at the National Jazz and Blues Festival that summer. Their first album, however, did not appear until early 1968. Their only hit single, a re-worked version of Leonard Bernstein’s “America”, reached number 21 in the UK in July of that year. O’List’s style in The Nice was described by Bruce Eder of Allmusic as “Hendrix-ish guitar … in sharp relief.” However, with two strong instrumentalists competing, O’List left The Nice in autumn 1968 during the recordings for their second album.
While with The Nice, O’List briefly substituted for Syd Barrett in Pink Floyd in 1967. “That was incredible,” he recalled fifty years later. “It felt like a dream because it was on Floyd’s package tour with Jimi Hendrix. I knew Floyd’s music really well – so, when they asked me to play with them, it was quite easy.” Asked if the Floyd considered him as a permanent replacement for Barrett, he said: “Apparently they gave it some thought. They certainly came to see me play live a few times, but I was only nineteen and still quite green in the business. I should have pushed myself more.”
After the Nice O’List played briefly in Jethro Tull after the departure of Mick Abrahams. In early 1969 O’List provided guitar and bass for The Misunderstood and then for Roxy Music between October 1971 and February 1972. He played in the band’s first BBC session in January 1972, before leaving the group.
O’List reunited with Roxy Music vocalist Bryan Ferry in 1974 as one of the guitarists on Ferry’s second solo album, “Another Time, Another Place”. Ferry’s hit cover of “The ‘In’ Crowd” featured a O’List guitar solo. After Roxy Music, O’List joined Jet in 1974. They released one album in 1975 and toured as support to Hunter-Ronson.
Only more than twenty years later David O’List had a solo career. He released a solo album in 1997, entitled “Flight of the Eagle”. His second solo release “Second Thoughts” was released in 2015.

(*) Uiteindelijk heb ik dan toch een Wikipedia-pagina gevonden gewijd aan Scott English en daaruit blijkt dat hij pas onlangs (20 november) is gestorven. Toen ik door had dat Lawrence Weiss eigenlijk beter bekend is als Larry Weiss vond ik ook over hem een pagina terug. Ik had trouwens zelf ook al over hem geschreven, toen ik het over The Shirelles had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.