Ik krijg zo pas een mail binnen dat op 2 december in Kampala Paul Sherwen is overleden aan een hartfalen.

De Britse oud-renner overleed zondag op 62-jarige leeftijd in Oeganda, waar hij al een tijdje woonde. Geboren in Lancashire was hij ook al opgegroeid in Afrika, meer bepaald in Kenia, waar hij vooral als zwemmer actief was. Hij bekeerde zich pas tot het wielrennen toen hij als zestienjarige in Engeland terugkeerde.
Sherwen werd voor Raleigh nationaal kampioen op de weg in 1987 en 1988, maar was verder geen veelwinnaar, alhoewel hij als liefhebber wel veel lokale overwinningen heeft behaald. Zijn beste prestatie in een klassieker was een elfde plaats in Milaan-San Remo van 1980.
Hij reed in de jaren 70 en 80 zeven keer de Tour de France eerst voor Fiat en daarna voor de Noord-Franse ploeg van La Redoute (zie foto). Zijn beste resultaat was een zeventigste plaats, behaald bij zijn eerste deelname in 1978.
Sherwen ging na zijn actieve carrière verder als pr-man van het Motorola-team van Lance Armstrong. Later bracht hij 33 jaar, ook afgelopen zomer nog, verslag uit van de Tour voor de Britse, Australische en Amerikaanse televisie. Voor miljoenen Engelstaligen was hij ‘the voice of cycling’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.