Morgen zal het zeventig jaar geleden zijn dat mijn ouders, na eerst vijf jaar ingewoond te hebben bij mijn grootouders langs vaders kant in de Schoolstraat, zijn verhuisd naar de Eeckhoutdriesstraat (nr.9).

Dat had vooral te maken met de spanningen tussen mijn moeder en haar schoonmoeder. Want een verbetering was het niet echt: het was een erg armtierige huisvesting met b.v. één WC (zo één van die houten kotjes) voor meerdere gezinnen. Het zal duren tot ze nog eens vijf jaar later naar de Tuinwijk zouden verhuizen dat er echt menswaardig kon worden geleefd.
Maar daar staat tegenover dat er blijkbaar een heel hechte band was gegroeid met de andere bewoners van “’t Klanaai” zoals de Eeckhoutdriesstraat in Temse wordt genoemd, dialect voor “de kleine heide”. ’n Jaar of tien geleden kreeg de Eeckhoutdriesstraat een zijstraat: zij kreeg de naam ‘kleine heide’.
Zeker met de familie Van Havere (die ook naar de Tuinwijk zouden verhuizen, tussen mijn tante Jeanne en ons huis in) is die vriendschap tot de dood van alle vier de betrokkenen blijven bestaan. Die sfeer is goed gevat in bijgevoegde foto vind ik, waarvan ik helaas niet iedereen kan thuisbrengen. Ook hiervoor is het wenselijk dat andere lezers uit Temse mij een beetje helpen. Mijn moeder (derde van rechts, staande) heeft wellicht Julienne De Bondt op haar arm. Ze lijkt me nog niet zwanger van mij. Misschien is deze foto wel een jaar ouder dan ik denk, want François Van Havere (tweede van links, op de arm van zijn moeder Gilberte Loveniers) die toch wel een drietal jaar ouder is dan ik, ziet er hier ook nog erg jong uit. Zijn vader Louis zit vooraan in het midden. Maar wie is het meisje naast hem? (Misschien Nicole, het dochtertje van mijn tante Mariette?) En wie zijn de andere volwassenen?

Ronny De Schepper
(met dank aan Luc De Ryck)

P.S. Op dezelfde dag verhuisden mijn grootouders (langs vaderskant dus) ook, naar een kleiner huis wellicht, maar zij bleven in de Schoolstraat wonen (nr.125). Voor de volledigheid: mijn grootvader (langs moederskant) bleef op de Volksplaats wonen (mijn grootmoeder was al overleden) en dat zal zo blijven tot zijn dood, waarna mijn tante Mariette daar nog een tijdje is blijven wonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.