Vijftig jaar geleden brachten The Rolling Stones “Beggars Banquet” uit. Dit album bevat o.a. “Sympathy for the Devil”, “Street fighting man” en “No expectations”. De plaat leunt nog altijd zeer sterk aan bij hun blues-roots en met nummers als “Street fighting man” sluit ze ook aan bij de tijdsgeest (mei ’68).

Na te lange sessies voor het vorige album (“Their Satanic Majesties Request”), besloten Mick Jagger en Keith Richards dat ze het over een andere boeg moesten gooien. In het begin van 1968 had Brian Jones al te kennen gegeven dat als er geen ruimte was voor experimentele muziek op het nieuwe Stones-album, hij ermee zou stoppen. Hij kreeg (voorlopig nog) zijn zin en speelt dan ook op bijna ieder nummer van “Beggars Banquet” mee maar slechts op één speelt hij gitaar, namelijk de slidegitaar op “No Expectations”. Toen Brian de uiteindelijke opnames hoorde moet hij echter wel gemerkt hebben dat zijn experimentele bijdragen soms nog maar nauwelijks te horen waren op het eindresultaat. Dit moet de reden zijn geweest dat hij voor de “Let it Bleed”-sessies niet meer kwam opdagen. Niet al te lang na het uitkomen van dit album (de lente van 1969) werd Brian Jones officieel ontslagen.
De release van “Beggars Banquet” was gepland voor de zomer van 1968, maar omdat Mick Jagger en Decca Records het niet met elkaar eens konden worden over wat voor hoes het album moest krijgen, verscheen het pas in december van 1968. Er zijn immers twee verschillende albumhoezen van het album. De versie die Decca Records wilde verscheen als eerste in 1968. Dit is een witte hoes met letters in stijl van een deftige uitnodiging. Eigenlijk is dit de enige hoes die ik heb gekend, maar ik heb ze toch niet gekozen omdat ze veel te saai is. Maar de hoes die The Stones zelf wilden maar die pas later werd uitgegeven, vind ik dan weer te grof. Deze hoes toont een toiletruimte met bekladde muren. Daarom gaat mijn keuze naar de binnenhoes die de vijf Rolling Stones toont die in zwerverskleding aan een banket zitten, omringd door een hond en enkele katten. Dit beschrijft letterlijk de albumtitel, “Beggars Banquet”. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.