Morgen wordt Keith West, pseudoniem van Keith Hopkins, 75 jaar. Deze Londense zanger is vooral bekend van zijn hit “Excerpt from A Teenage Opera”.

In 1964 werd hij lid van de r&b-groep Four Plus One, nadat hij een advertentie van de groep had gelezen waarin ze om een zanger vroegen. De groep bracht slechts één single uit. Het nummer “Time is on my side” werd ongeveer tegelijkertijd uitgebracht met de versie van The Rolling Stones, waardoor deze single onopgemerkt bleef. Na de single werd de naam veranderd in The In Crowd en de groep werd aangevuld met gitarist Steve Howe, die later de gitarist van Yes zou worden. In 1965, nadat drummer Twink (John Alder) zich bij de groep had gevoegd, werd de groepsnaam nogmaals omgedoopt, deze keer in Tomorrow. De stijl veranderde in psychedelische rock en was vergelijkbaar met de muziek van Soft Machine en Pink Floyd uit diezelfde tijd. De groep behaalde geen commercieel succes, maar hun nummer “My white bicycle”, gebaseerd op het wittefietsenplan van de Amsterdamse Provo-beweging, werd in 1975 wel een hit voor de Schotse groep Nazareth.
In 1967 werd Keith West door Mark Wirtz gevraagd om als zanger te fungeren bij zijn project “A Teenage Opera”, een conceptalbum dat destijds niet werd afgerond. Wel verscheen de single “Excerpt from A Teenage Opera”, ook bekend als “Grocer Jack”. Dit nummer werd een grote hit in Europa. In zijn eigen land en in Vlaanderen werd het nummer een nummer 2-hit en in de Nederlandse Top 40 bereikte het zelfs de eerste plaats. Daarna verscheen het nummer “Sam”, dat eveneens afkomstig was uit “A Teenage Opera” en ook gezongen werd door West. Dit nummer sloeg echter niet aan. In Engeland bereikte “Sam” plaats 38, in Nederland haalde het slechts de tipparade en in Vlaanderen toonden enkel de Blommenkinders enige belangstelling. Mede door het geringe succes van “Sam” trok platenmaatschappij EMI de stekker uit het project. Nu, of tieners zich aangesproken voelden door liedjes die over stervende kruideniers en gepensioneerde machinisten gingen, mocht inderdaad terecht worden betwijfeld. Als je het mij vraagt, had dit project meer weg van een opera voor de derde leeftijd dan van een teenage opera!(Bij de latere toevoegingen – zie verder – is er ook nog een nummer getiteld “He’s Our Dear Old Weatherman”!)
Keith Wests succes als solo-artiest belemmerde het werk met zijn groep Tomorrow, die in 1967 bezig was met de opnames voor een album. Hoewel West liever met Tomorrow werkte dan aan het commerciëlere “A Teenage Opera”, leidde het dubbele werk van West in 1968 tot het einde van de groep. Nadien heeft West nog enkele solo-singles uitgebracht, maar die werden geen succes. In de jaren zeventig hield West zich voornamelijk bezig met producerswerk voor onbekende bands. Momenteel houdt hij zich bezig met het produceren van muziek voor radio- en televisiereclame. In 1996 verscheen alsnog het album “A Teenage Opera”, met opnames die in de loop der jaren gemaakt zijn en bestemd waren voor het gelijknamige project. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.