Het strippalmares van Temse is verrijkt met een grote naam: Robbedoes. De deugniet, die in 1938 uit de pen van Rob-Vel (Robert Velter) werd ‘geboren’, is vereeuwigd in een luxe-album (in 2 versies) en een nieuwjaarskaart. Beide werden voorgesteld op zaterdag 1 december tijdens de opening van de expo ‘80 jaar weekblad Robbedoes’. De initiatieven zijn een coproductie van de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur i.s.m. de uitgeverij Ballon Media.

In het Gemeentemuseum was er grote belangstelling vanuit alle windstreken van Vlaanderen voor de voorstelling, met als eregast Charel Cambré, de huidige tekenaar van Robbedoes. Spirit-voorzitter Raoul De Graeve sprak het welkomstwoord uit, waarna Christophe Van Driessche namens Ballon Media nadere toelichting gaf bij de stripfiguur Robbedoes. Burgemeester Luc De Ryck putte uit eigen (jeugd)ervaringen om Robbedoes en het gelijknamige weekblad in de ruimere context van de stripgeschiedenis te situeren. Hij stelde het luxe-album en de nieuwjaarskaart voor en opende de expo. Raoul De Graeve reikte de eerste exemplaren uit aan Charel Cambré en de burgemeester.
Het luxe-album (in 2 versies) betreft de nieuwe Robbedoesstrip ‘De Wolfman’ (tekenaar: Charel Cambré, scenarist: Marc Legendre). In de lijn van de traditie is het een collector’s item, niet zozeer door de beperkte oplage, maar door de inhoud. Het album toont Robbedoes en Kwabbernoot op de frontpagina met op de achtergrond de oude Temsebrug. Het omvat een voorwoord van voorzitter Raoul De Graeve, het palmares van Temse, stripgemeente, de realisaties van Spirit, de historiek van de stripfiguur en het weekblad Robbedoes en de potloodtekeningen van ‘De Wolfman’. De (gewone) luxe-editie is verkrijgbaar tegen 50 euro. Contact: Lutgarde De Graeve, 03 771 02 55, lutgarde.degraeve@telenet.be.
De nieuwjaarskaart stelt Robbedoes en Kwabbernoot voor met op de achtergrond de toren van Temses dekenale kerk. De kaart is verkrijgbaar tegen 2 euro.
De tentoonstelling ‘80 jaar weekblad Robbedoes’ – een selectie uit de indrukwekkende verzameling van Filip Van Belle – geeft een voortreffelijke kijk op het blad (1938-2005), dat talrijke grootmeesters van de strip en striphelden voortbracht, zoals Franquin (Robbedoes, Guust Flater), Morris (Lucky Luke), Peyo (Johan en Pirrewiet, De Smurfen), Jijé (Jan Kordaat)…
De expo in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, is elke zaterdag (14-18 u.) en zondag (10-12 u., 14-18 u.) van december en januari vrij toegankelijk, uitgenomen in het weekend van 29-30 december.
Op de foto herkent men de leden van het Spirit-bestuur en de gemeenteraad, met centraal (v.l.n.r.) burgemeester Luc De Ryck, voorzitter Raoul De Graeve en tekenaar Charel Cambré.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.