Het is vandaag vijftien jaar geleden dat in Boekarest (of all places!) de Britse acteur David Hemmings is overleden (foto Rob Mieremet van Anefo via Wikipedia). Hij is vooral bekend van “Blow-up” en “Barbarella”, maar zelf herinner ik hem het meest als verteller bij de fameuze suite van Rick Wakeman, “Journey to the centre of the earth”, gebaseerd op het werk van Jules Verne.

Hemmings begon op twaalfjarige leeftijd met optreden. Hij kende zijn eerste successen als jongenssopraan in de opera; hij zong onder meer in de première van The Turn of the Screw van Benjamin Britten in 1954 en is te horen in de opname van die opera, evenals in die van Brittens The Little Sweep uit 1956, beide onder leiding van Britten zelf, op Decca Classics.

Hij richtte zich daarna op het acteren voor de televisie en de film. Hoewel hij al in 1954 een klein rolletje had gespeeld in The Rainbow Jacket van Basil Dearden, brak hij midden de jaren 1960 door als acteur, dankzij zijn rol in Blow-Up van Michelangelo Antonioni (1966), waarin hij de modefotograaf Thomas speelde. Verdere hoofdrollen kwamen er onder meer in Barbarella, de historische film over Alfred de Grote Alfred the Great, de oorlogsfilm The Long Day’s Dying en de rampenfilm Juggernaut. De titelrol in de spionagethriller Charlie Muffin uit 1979 was zijn laatste grote filmrol.

Hemmings richtte in 1966 samen met producent John Daly in 1967 de Hemdale Film Corporation op, die begon als een talentenbureau. Hemmings verliet het bedrijf in 1971, waarna Daly het verderzette als een onafhankelijke filmproductie- en distributiefirma. Hemmings trouwde in 1974 met jonkvrouw Prudence Jane de Casembroot (1948), film-executive en lid van de Nederlandse adellijke familie De Casembroot.

Naast acteur was Hemmings ook regisseur en producent. De thriller Running Scared uit 1972 was een van zijn eerste films als regisseur. Hij regisseerde ook Just a Gigolo (1978), met David Bowie en Marlene Dietrich in haar laatste filmrol. Deze film kreeg slechte kritieken en werd een flop.

In de jaren 1980 en 1990 werkte Hemmings vooral voor de televisie, als acteur en als regisseur; hij regisseerde onder meer meerdere episodes van The A-TeamStingray (1985-1987), Werewolf (1987-1988), In the Heat of the Night (1988) en Quantum Leap (1989-1993). Hij speelde gastrollen in onder meer The A-TeamMurder, She WroteMagnum, P.I.Father Dowling Mysteries en L.A. Law.

Rond het jaar 2000 maakte Hemmings een comeback als acteur met rollen in GladiatorThe League of Extraordinary Gentlemen en Gangs of New York. Hij overleed echter na een hartaanval tijdens de opnamen van de film Blessed in Boekarest in 2004.(Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.