Bram Tankink (Haaksbergen, 3 december 1978) is een Nederlands wielrenner die sinds 2015 rijdt voor Team LottoNL-Jumbo (foto Erik Westerlinck).

Bram Tankink begon zijn carrière als mountainbiker, maar switchte in 1999 naar de wegsport. Tankink werd een jaar later Nederlands kampioen bij de beloften, wat hem een profcontract voor het volgende seizoen opleverde bij Domo-Farm Frites. Hier bleef hij twee jaar rijden, totdat hij met een deel van het team overging naar Quick Step. Ook hier was Tankink vooral als knecht actief, die zelf amper resultaten reed, maar door zijn ploeg wel zo werd gewaardeerd dat hij in de Ronde van Frankrijk 2005 mocht starten. Hij kwam met goede vorm uit deze ronde en speelde een belangrijke rol in de overwinning van Filippo Pozzato in de HEW Cyclassics in Hamburg. In de Ronde van Duitsland won hij vervolgens de eerste etappe en werd leider in het algemeen klassement. Tevens won Tankink nog enkele na-Tourcriteriums.
Tankink schrijft ook af en toe een column voor De Twentsche Courant Tubantia, die vooral tijdens de Ronde van Frankrijk goed gelezen worden. Daarnaast heeft hij onder de naam ‘Bijtanken’ een maandelijkse column in het blad Wieler Revue.
Op 2 augustus 2007 werd bekend dat Bram Tankink naar de Rabobank-ploeg zou gaan. Eigenlijk is hij daar al die tijd gebleven, ook al is de naam van de sponsor een paar keer gewijzigd. Wikipedia houdt het hier echter voor bekeken en op dit moment heb ik helaas geen tijd om zelf het een en ander te gaan opzoeken. Ik heb nochtans veel sympathie voor Bram, zodat ik het ooit wel eens hoop goed te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.