Zoals iedereen wel weet, zit de Astana-ploeg op dit moment op het Spaanse eiland Tenerife. En zoals trouwe lezers van mijn blog weten, woont en werkt mijn zoon John ook op dat eiland. Het is niet de eerste keer dat de ploeg Bruyneel naar Tenerife komt, maar meestal namen ze dan een hotel op de Teide, de hoogste berg van het eiland en meteen ook van Spanje. Deze keer zitten ze echter vlakbij het hotel waar mijn zoon werkt (Gala), namelijk in hotel Las Madrigueras (5 sterren, 440 euro per nacht, Armstrong was er vroeger reeds geweest samen met Sheryl Crow) vlakbij de Golfplaats van Las Americas, dus zo op 1km van Hotel Gala.

“Ik persoonlijk heb ze nog niet gezien,” vertelt mijn zoon in een mail. “Vandaag reed ik even langs na het werk en de enige die ik zag was Dirk Demol die ze aan het interviewen waren aan de ingang van het hotel. Maar enkele van mij collega’s zijn de renners wel al tegen gekomen op training. Armstrong rijdt in zijn Livestrong-truitje rond. Morgen moet er een persconferentie zijn of zo, want vandaag zijn er maar liefst tien journalisten toegekomen in hotel Gala voor twee of drie dagen. Het zijn vijf Belgen en vijf Engelsen.

Een van die Belgen is Sven Spoormakers van Humo. Ik weet niet of hij het tot de profs geschopt heeft, maar het is een generatiegenoot van mij en ik heb er dus samen mee gekoerst (haha dat is tof om te schrijven). Als ik mij goed herinner hebben we een fotootje van hem als Belgisch kampioen bij de junioren. En het moest lukken dat ik bij hem de check-in moest doen. Dus zei ik zo langs mijn neus weg: ‘Hé, gij zijt toch nog renner geweest niet?’ en hij met een blik vol ongeloof: ‘En hoe weet gij dat?’. ‘Ik had u niet herkend maar de naam is bij mij blijven hangen,’ antwoordde ik. Hij was blijkbaar nogal onder de indruk dat ik hem kende want de vier overige journalisten kwamen mij naderhand uitleg vragen over hoe en wat. (Ze kwamen mij niet opzoeken uiteraard, maar als ze mij aan de balie zagen kwamen ze even tekst en uitleg vragen.) Kortom, dat was dus een tof contact. Later kwam er dan nog een Waalse journalist toe en ook bij hem zei ik zo van ‘ha, ge komt zeker voor Armstrong?’ En hij: ‘Ja, maar ook voor Contador en natuurlijk ook voor Bruyneel, voor onze lezers, nietwaar?’ En dus liet ik hem ook eens zien dat ik er ook wat van kende want ik repliceerde: ‘En vergeet Dirk Demol niet!’ Dus nog iemand onder de indruk van de ‘receptionist’ in hotel Gala. Haha, dat was nog eens een leuke werkdag!”

4 gedachtes over “Tien jaar geleden: Astana op Tenerife, een ooggetuigeverslag

 1. Wat een gewèldige mop! Ik was inderdaad zwaar onder de indruk – vooral omdat ik mijn eigen prestaties goed genoeg kan relativeren en dat ze nooit ofte nimmer tot in Tenerife moesten zijn doorgedrongen. Of het moest een absoluut knettergekke wielerfan zijn! En dat was, excuseer mij, de categorie waar ik die vreemde man aan de receptie van hotel Gala bij indeelde… Tweede mogelijkheid: die man werkte daar al héél lang, want in november 1993 was ik in hetzelfde hotel al eens op vakantie geweest – ik was toen zestien en was dat jaar Belgisch kampioen bij de nieuwelingen geworden. Dat ook maar iemand op Tenerife zich dàt zou herinneren, leek me maar al te kras!

  Spreekt jouw zoon trouwens Nederlands, want hij praatte vooral Spaans en Frans met een heel zwaar – Spaans, dacht ik – accent. En een foto van mij als Belgisch kampioen bij de juniores zal niet bestaan: ik was het alleen maar bij de nieuwelingen en de beloften.

  Groet
  Sven

  Like

 2. Het fotootje zal dan van bij de nieuwelingen zijn, maar het bestààt alleszins. Ik heb het onlangs nog eens teruggevonden!
  Overigens, in mijn database vind ik terug dat je actief bent geweest tot in 1999 en voor B.B.S. hebt gereden. Klopt dit?

  Like

 3. Ja, Sven ik spreek inderdaad Nederlands, maar aangezien je samen toe kwam met 2 Waalse journalisten en als ik mij goed herinner zij eerst hun documentatie gaven, heb ik natuurlijk de hele uitleg in het Frans gedaan. Had natuurlijk nadien gewoonweg in het Nederlands moeten overschakelen maar dat lukt (raar genoeg) niet altijd direct. Mijn vader kan daarover meepraten want soms zo aan de telefoon weet ik niet meer hoe je iets moet zeggen in het Nederlands. Tien jaar in Tenerife is natuurlijk al een lange tijd en als je dan ook thuis Spaans spreekt dan weet je het wel. Nu ik beloof je als je nog eens langs komt, je te ontvangen in het Vlaams.

  Zonnige Groeten

  Like

 4. Ronny,
  Ik ben actief geweest tot eind april 2000 en op 1 mei ben ik bij de regionale redactie van Het Laatste Nieuws begonnen. In 1998 en 1999 reed ik inderdaad bij Kapelle-op-den-Bos (in ’98 was dat nog BBS, in ’99 was dat al met een andere sponsor) en in 2000 reed ik nog voor Go Pass-ABX van Marcel Van der Slagmolen en Dirk De Wolf.

  John,
  zoals ik al zei: ik vond het een geweldige mop. Ik ben inderdaad toegekomen met twee andere journalisten, die veel meer gehaast waren dan ik. Een Waal en een West-Vlaming, die even onverstaanbaar Nederlands praat als de meeste Walen… Ik heb het gevoel dat je nauwelijks nog uit je woorden komt als je gewend bent om verschillende talen door mekaar te praten. In de Tour had ik dat vroeger meer dan eens aan de hand, dat je het simpelste woordje in het Nederlands niet meer vindt omdat je al de hele dag Frans en Engels en Italiaans en Spaans en Duits aan het praten bent…

  Groeten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.