De Amerikaanse drummer Sandy Nelson viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

Sander L.Nelson werd geboren in Santa Monica (Californië) enbezocht dezelfde high school als Jan Berry en Dean Torrence (Jan & Dean) en Kim Fowley. Na beëindiging van de school speelde hij in de band The Renegades, bestaande uit Richard Podolor, Bruce Johnston (een latere Beach Boy) en Nick Venet. Daarnaast was hij actief als studio-muzikant, onder andere in 1958 voor Phil Spector op “To Know Him Is to Love Him” van The Teddy Bears, in 1960 op de nummer 1-hit “Alley Oop” van de door Kim Fowley geproduceerde The Hollywood Argyles en op diverse opnamen van Gene Vincent.
In 1959 steeg zijn eerste eigen single “Teen Beat”, begeleid door de surfmuziek-gitarist Richie Allen, tot de 4e plaats van de Billboard Hot 100. Daarna volgde in de vroege jaren zestig een solocarrière als instrumentale artiest. Bij Imperial Records bracht hij de single “Let There Be Drums” (1961) uit, die opnieuw de top 10 bereikte. Tot 1964 volgden zeven verdere klasseringen in de Billboard Hot 100. Soms waren de A- en B-kant van dezelfde single in de charts. Tussen 1962 en 1966 bereikten elf van zijn albums de Billboard 200. Het album “Let There Be Drums” steeg daarbij tot op de 6e plaats.
Aan het eind van 1963 had Nelson een motorongeluk, waarna zijn rechtervoet moest worden geamputeerd, wat voor een drummer rampzalig is. Hij vervolgde daarna weliswaar zijn carrière, maar vanaf het midden van de jaren zestig waren zijn releases echter commercieel niet meer succesvol. Nelsons titel “Drums A Go Go” werd als herkenningsmelodie gebruikt voor de Internationale Hitparade van Wolf-Dieter Stubel, die tussen 1967 en 1990 bij NDR2 uitgezonden werd en sinds 2005 bij Radio Nora uitgezonden wordt.
Nelson woont in Boulder City in Nevada en bracht aan het eind van 2008 met “Nelsonized” nog een nieuw album uit. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.