25 jaar geleden werkte ik voor mijn tweede keer voor Piet Lampaert. Mijn vroegere hoofdredacteur bij De Rode Vaan was aan een steile opgang begonnen binnen de socialistische partij. Dat begon als voorzitter van de Vlaamse Socialistische Zelfstandigen. Hij trok mij aan om het maandblad uit te geven. Als het echter op advies geven aankwam, waren wij afhankelijk van onze lokale secretarissen die de echte specialisten waren op dat vlak. Daarom stelde Piet voor om deze secretarissen om beurt elke maand eens in het zonnetje te zetten in ons blad. Na Antwerpen, Gent en Brugge was het de beurt aan Mechelen, met name aan Walter Van Immerseel, maar die wenste dat zijn medewerker Jean-Pierre Pottier op dezelfde hoogte zou worden behandeld.

In Mechelen heeft men resoluut geopteerd voor de uitbouw van een professioneel zakenkantoor en dat merkt men onmiddellijk als men het gebouw binnenstapt. Want dààr was het bij de recente verhuis nu juist om te doen: vroeger lagen de lokalen op de tweede verdieping en waren ze dus vanop de straat niet zichtbaar. Nu is via één efficiënt aangebracht bord meteen duidelijk welke diensten allemaal door het kantoor worden aangeboden.
Een dergelijke stap zet men natuurlijk niet zo maar. Het is de laatste fase van een proces dat reeds een tijdje geleden op gang werd gebracht en dat eigenlijk het resultaat is van een unieke samenwerking tussen Eigen Kracht en het Beroepskrediet. Vandaar ook dat wij uitzonderlijk niet door één man worden te woord gestaan – onze “geheimschrijver” van de maand, Walter Van Immerseel – maar tevens door Jean-Pierre Pottier, die net als Walter officieel de titel “bestuurder-directeur” voert, functie die hij al die tijd bij het Beroepskrediet uitoefende. “Vroeger had je het boekhoudkantoor dat zich alleen maar bezighield met zuivere boekhouding,” zo begint Jean-Pierre kort even de geschiedenis van dat samengaan te schetsen. “Daarnaast was er het Beroepskrediet, dat uitsluitend bankverrichtingen deed en kredieten verleende. Als er dus cliënteel in aanmerking kwam voor de boekhouding, werd dat doorgestuurd naar Eigen Kracht. Dat gebeurde trouwens ook in omgekeerde richting.”
“Sinds oktober ’92 werd die samenwerking wel meer gestructureerd, maar aangezien we niet bij elkaar zaten, haalde je daar geen maximale respons uit,”
aldus Walter, “vandaar dus deze verhuis.”
“De mensen vragen meer en meer een ‘full service’,”
vult Jean-Pierre aan. “Als iemand zich aanbiedt en ik voel dat die zaak nooit zal draaien, dan probeer ik dat uit zijn hoofd te praten. We mogen dan immers een zakenkantoor zijn, tegelijk blijven we toch ook een sociale functie vervullen. En als iemand failliet gaat, kost dat overigens veel meer aan de gemeenschap, als wanneer hij zou gaan stempelen. Maar als er een krediet bij te pas komt – en dat is bijna steeds het geval – dan is het toch duidelijk: de banken zullen weigeren dat krediet te verlenen. En ik heb niet graag een geweigerd dossier.”
“Een langdurig werkloze die denkt uit de nood te geraken door het zoveelste frituurke of hamburgertentje te openen, die raden wij dat ten stelligste af,”
beaamt Walter. “Anderzijds, als er iemand met een ernstig plan afkomt, dan is de kans op slagen zeer reëel. Maar de recessie laat zich vooral voelen in de enorme stijging van de bijberoepen. Iedereen wil nu blijkbaar proberen om op zelfstandige basis iets bij te verdienen. Maar wij zijn meer dan ooit in de gelegenheid een volledige dienstverlening te verstrekken aan ons cliënteel zowel op fiscaal als op financieel vlak. De zelfstandigen moeten immers kunnen rekenen op een partner die de problemen van zijn cliënt op de juiste manier weet in te schatten. Cliëntgericht maatwerk is dan ook essentieel.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.