Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat de Britse jeugdschrijfster Enid Blyton in Londen is overleden. Volgens “On this day” is ze “the fifth most popular author in the world”. Helaas vertellen ze er niet bij wie de vier anderen dan wel mogen zijn. Kent er iemand een dergelijke min of meer “officiële” rangschikking?

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen. Ze had twee jongere broers, maar kon vooral met haar vader opschieten. In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.
Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onderwijzeres. Hierna gaf ze twee jaar les en woonde vervolgens vier jaar als gouvernante bij een gezin in Zuid-Londen. In 1922 kwam de dichtbundel Child Whispers uit. In 1924 gaf ze haar baan op.
In augustus 1924 trouwde Blyton met Hugh Pollock, haar redacteur bij de uitgeverij Newnes Press. In 1926 verhuisden ze naar Elfin Cottage (Elfenhuisje) in Beckenham, waar ze naar verluidt graag naakt tennis speelde.
Ze verdiende in 1926 reeds 1200 pond (ca € 75.000 in valuta 2007). Ze publiceerde onder andere veel in Teacher’s World. In een interview vertelde ze dat ze zou blijven schrijven zolang er nog een kind was dat plezier aan haar werk beleefde. Later verhuisden ze naar Old Thatch in Buckinghamshire. Daar schreef ze onder meer haar eigen weekblad Sunny Stories.
In 1931 kreeg ze haar eerste dochter Gillian en in 1935 haar tweede dochter Imogen. In 1938 kocht ze Green Hedges, een huis in Beaconsfield, 40km ten westen van Londen. Hier heeft ze tot haar dood gewoond. Volgens haar dochter Imogen was ze niet echt een ‘moeder’ (“ze had haar lezers meer lief dan haar familie“). De dochters werden dan ook al snel naar een internaat gestuurd. Haar huwelijk liep in de oorlog op de klippen. In oktober 1943 hertrouwde ze met de chirurg Kenneth Darrell Waters, maar volgens bepaalde bronnen was ze eigenlijk a closet lesbian.
In de periode van haar leven op ‘Green Hedges’ schreef ze haar ‘grote series'(Famous Five, Secret Seven, The Adventure). Ze was ook veel bezig met het schrijven en beantwoorden van brieven.
In 1960 kreeg Blyton de eerste verschijnselen van de ziekte van Alzheimer. In 1967 overleed haar man, zijzelf een jaar later, op 71-jarige leeftijd.
Het werk van Enid Blyton bestaat dus vooral uit boekenseries met steeds terugkerende personages voor verschillende leeftijdscategorieën. De boeken zijn fantasierijk, maar meestal zonder magie. De boeken zijn vooral populair in Engeland en Australië en zijn in 41 talen vertaald.
Enid Blyton heeft een oeuvre van ongeveer 600 titels. Ook heeft ze in veel tijdschriften geschreven. Omdat ze soms 10.000 woorden per dag schreef is weleens gesuggereerd dat ze hulp moet hebben gehad van andere schrijvers, maar deze zijn nooit gevonden. In een interview legde ze haar methode van werken uit: een avontuur van De Vijf stond in vier dagen op papier.
Sleutelwoorden in haar boeken zijn ‘geheim’ en ‘avontuur’. Er komen vaak tunnels en geheime kamers in voor. De hoofdpersonen zijn vaak prepuberale kinderen. De rol van de volwassenen is zeer beperkt. Enid Blyton was een van de voorlopers in dit genre jeugdliteratuur zonder volwassenen.
Hoewel ze zeer populair is en was bij kinderen, waren sommige ouders, leraren en bibliothecarissen tegen haar boeken gekant, omdat ze weinig literair gehalte zouden hebben.
Sinds de eerste publicatie zijn de inzichten met betrekking tot sekseverschillen, klassenverhoudingen en rassenverschillen enigszins gewijzigd. In de boeken van De Vijf zijn de schurken b.v. meestal zigeuners. In 2002 is er daarom onder andere van De Vijf een politiek correcte hervertaling gemaakt, waarin vermeende imperialistische, seksistische, snobistische en racistische trekken zijn weggewerkt. Over die aanpak wordt verschillend gedacht. De vertaler van de nieuwe versie werkt onder het pseudoniem J.H.Gever. (Wikipedia)

Een gedachte over “Enid Blyton (1897-1968)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.