Op zaterdag 24 november was het dag op dag 100 jaar geleden dat het Belgenkamp in Harderwijk (Nederland) zijn deuren sloot. Net als 4 jaar geleden, bij de 100ste verjaardag van de opening van het kamp, werd ook de 100ste verjaardag van de sluiting piëteitsvol herdacht. Een 80-tal inwoners van Temse verbleven in 1914-1918 in het kamp, o.a. August Brys, medewerker voor Nederland van het frontblaadje ‘Onze Temschenaars’.

Na de val van Antwerpen kwamen de eerste gevluchte Belgische militairen in de nacht van 11 op 12 oktober 1914 in Harderwijk aan. Omdat Nederland neutraal was, moesten de vluchtelingen – conform geldend internationaal recht – geïnterneerd worden. Nog in 1914 werd begonnen met de bouw van een kamp. Uiteindelijk werden ca.13.000 militairen opgevangen in Harderwijk, systematisch aangevuld met Belgische burgers. Die opvang gebeurde oorspronkelijk in tentenkampen, later in houten, onverwarmde barakken met elk een capaciteit van 250 bewoners. Later breidden de kampfaciliteiten uit met bad- en wasgelegenheid, ziekenzaal, schoollokalen, postkantoor, sportinfrastructuur en zelfs een frietbarak. In het interneringskamp en 2 gezinskampen verbleven uiteindelijk een kleine 20 000 Belgen (bijna 2 keer zoveel als inwoners van Harderwijk zelf). Als gevolg van de Spaanse griepepidemie overleden enkele honderden kampbewoners. Zij rusten op het Belgisch Ereveld op de begraafplaats Oostergaarde. Tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei voert de stille omgang langs dit Ereveld.
De plechtigheid van zaterdag vond plaats op het Belgische Ereveld Oostergaarde, waar 300 Belgen (vooral militairen) begraven liggen. Ze werd opgeluisterd door de plaatselijke harmonie Kunst na Arbeid, het Harderwijker Mannenkoor en 3 stadsdichters. Ons land was vertegenwoordigd door Peter Booms (eerste secretaris van de Belgische Ambassade in Nederland), Axel Buyse (vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Nederland) en Luc De Ryck (burgemeester van Temse, die de 589 gemeenten van ons land vertegenwoordigde). De plechtigheid werd afgerond met de uitvoering van ‘The Last Post’, een bloemenhulde en een minuut stilte.
Op de foto herkent men v.l.n.r. burgemeester Luc De Ryck, Axel Buyse, Peter Booms en G.J.van Noort, locoburgemeester van Harderwijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.