Vandaag is het 45 jaar geleden dat de Japanse acteur Sessue Hayakawa is gestorven. Nu is zijn naam zo goed als vergeten, maar hij was indertijd wel even populair als Charlie Chaplin of Douglas Fairbanks.

Hij kwam voor het eerst in de aandacht toen Cecil B.De Mille in 1915 “The Cheat” (foto) draaide met de baby-vamp Fanny Ward in de hoofdrol. Sessue Hayakawa verwekte toen sensatie door zijn sober spel en zijn sex appeal. Niet alleen was hij het eerste mannelijke sekssymbool in Hollywood (nog vóór Rudolph Valentino), hij is ook zowat de enige man van Aziatische oorsprong die dit effect had op westerse vrouwen (*). Fanny Ward speelt in “The cheat” de sociale klimster Edith Hardy die tijdens het gokken de fondsen van het Rode Kruis verspeelt, die aan haar waren toevertrouwd. Om haar reputatie te redden, doet ze een beroep op Arakau (Hayakawa dus), die haar echter letterlijk brandmerkt op haar naakte rug als zijn “bezit”. Wanneer ze Arakau uiteindelijk neerschiet, is het haar man die opdraait voor de moord. In 1936 maakte de Fransman Marcel L’Herbier een zwakke remake van “The Cheat” onder de titel “Forfaiture”, waarvoor hij opnieuw een beroep deed op Sessue Hayakawa. Aangezien deze dan toch in Frankrijk was, deed in datzelfde jaar ook Marcel Ophüls op hem een beroep voor “Yoshiwara”. Verder speelde hij nog o.a. in “Three came home” (1950) of “Bridge on the river Kwai” (1957) en hij was ook de piratenleider in “The Swiss Family Robinson” (1960), maar daarna keerde hij terug naar Japan, waar hij zich wijdde aan televisiewerk en een eigen acteursschool.

(*) Volgens Wikipedia is hij daar zelf schuld aan: zijn buitensporige levensstijl, gesymboliseerd in extravagante parties maakte op de goegemeente een dusdanige negatieve indruk dat dit zou overgegaan zijn op zijn rasgenoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.