In het prachtig herstelde Pand (Onderbergen) kon men dertig jaar geleden een tentoonstelling gaan bekijken onder de titel « 20 jaar RUG-studenten in actie ». Dat maakt ondertussen dus vijftig jaar studentenactie…

De brochure vermeldt ook nog « student/ludiek/keihard » en helaas dekt deze tweeslachtigheid ook de inhoud. Verwacht u dus niet aan een soort voorloper op « twintig jaar Maartbeweging », waarbij « ludiek » zou kunnen slaan op de vorm van sommige post-mei 68-acties, maar wel degelijk aan een vermenging van allerlei « ludieke » studentenacties, gaande inderdaad van de gepolitiseerde manifestaties tot Gravensteenstoeten en Twaalfurenlopen. Een onvermijdelijk gevolg daarvan is uiteraard dat ook de politieke studentenstrijd niet alleen gerelativeerd wordt (wat op zich niet zo erg is, dat is integendeel soms nodig, b.v. toen wij dachten met honderd Vietnam-betogers het BRT-nieuws te kunnen halen), maar ook een beetje geridiculiseerd — wat natuurlijk nooit de bedoeling mag zijn.
Akkoord, ook wij hebben gelachen om de etalagepop niet groene parka en megafoon (dachten wij niet onszelf te ontmoeten?) en zowel op de video als op de tentoongestelde foto’s is het natuurlijk leuk zoeken naar bekende gezichten om nog over je eigen gezicht te zwijgen… (Tellen broekspijpen en schoenen mee? Dan is ondergetekende rechts van het varkentje te zien !)
Toch zal het ons benieuwen of op het debat dat de tentoonstelling afsluit (dus op 23 november zelf) eenzelfde luchtige en eigenlijk nietszeggende taal zal worden gesproken. Sommige van de uitgenodigde sprekers doen alleszins vermoeden dat dit inderdaad het geval zal zijn, het is dus aan de « serieuze » redenaars om deze figuren ten gepaste tijde de mond te snoeren of van een wederwoord te dienen. Dan hebben we alvast toch een debat (*) en geen nostalgisch onderonsje van oudstrijders of (erger nog) oudzuipers.

Referentie
Ronny De Schepper, Twintig jaar studentenactie in Gent, De Rode Vaan nr.47 van 1988

(*) Ik heb dat debat bijgewoond en er zelfs een verslag van gemaakt, maar ik kan het helaas niet terugvinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.