De Russische violiste Natalia Pristsjepenko viert vandaag haar 45ste verjaardag.

Ze werd geboren in Megduretschenk (Siberië) en was de vijfde laureate van de Elisabethwedstrijd 1993. Volgens Mirek Czerny was dit ten onrechte en ook anderen schreven dat haar Mozart beneden alles was. Zelf vond ik haar een zesde plaats waard, maar het was toch een verrassing ook al speelde ze de sonate in Es op.12 nr.3 van Beethoven en het concerto in D op.35 van Tsjaikovski, haar lievelingscomponist. Ze was de enige Russin die de finale heeft gehaald en dat terwijl de vorige keer de eerste drie plaatsen door Russen werden bezet. Zij heeft trouwens dezelfde leraar als die van toenmalig winnaar Vadim Repin, de fameuze Zakhar Bron. Daarom ook dat ze al vier jaar in Lübeck woonde, waar ze samen in de klas zat met Honda-Rosenberg. Nu waren er zelfs bij de deelnemers slechts vier Russen, één Oekraïner, twee Polen, twee Roemenen, één Sloveen en één vertegenwoordiger van ex-Joegoslavië, die gemakshalve maar Italië als land opgaf. Ze is begonnen op acht jaar tegen haar zin begonnen onder druk van haar moeder, die tevens haar eerste lerares was. Ook nu is ze nog altijd niet echt “bezeten” door de muziek. Optreden als soliste is o.k., maar in een orkest gaan spelen, dat ziet ze b.v. niet zitten, dan gaat ze nog liever les geven. Haar eigen viool vindt ze beneden alle peil, maar gelukkig mocht ze op een instrument, geleend van Bron, spelen. Althans dat zei ze vooraf, want uiteindelijk bleek dat niet zo te zijn en, inderdaad, dat kon je horen, b.v. in de Tsjaikovski, maar ook in de sonate (die overigens opgedragen is aan Salieri) werd ze overstemd door Jozef De Beenhouwer. Over Swerts deed ze 16’29”, wat ongeveer de tijd is van Prunaru en ik vond ze ook bijna even goed, maar de kenners dachten er anders over.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.