Morgen zal het al vijftig jaar geleden zijn dat één van de allergrootste monumenten van de popmuziek werd uitgebracht: de instrumental “Albatross” van Fleetwood Mac.

Eerst en vooral: dat ik het hoesje van “mijn” singeltje niet kan terugvinden, ben ik helaas ondertussen al gewoon geworden, maar dat de meeste hoesjes “Need your love so bad” als B-kant meegeven, is toch godgeklaagd, om het zoals Jean-Pierre Van Rossem te zeggen! Vandaar dat ik het met een nogal flauw hoesje moet stellen met daarop naar ik veronderstel het hoofd van Peter Green, de sologitarist en componist van het nummer. En op de B-kant de “Jigsaw puzzle blues” van de pas aangeworven Danny Kirwan, die op “Albatross” de slideguitar speelt.
De compositie suggereert het ontspannen geruis van de zee, waar de bekkens het geluid van de golven nabootsen en de “deinende” basgitaar van John McVie je je in een traag schommelend bootje doet wanen. Daarboven “zweeft”, als een albatros, een dromerige solo van Peter Greens gitaar. Het nummer bevat van het begin tot het eind vier akkoorden, E, Emaj7, A en F#m, en kan beschouwd worden als een vroeg ambient muziekstuk.
Dikwijls wordt verondersteld dat Peter Green de solo op zijn fameuze Gibson Les Paul speelt. Green heeft zelf echter gezegd dat het eigenlijk zijn Fender Stratocaster is. Peter Green had dit nummer al een tijdje klaar liggen, maar hij was niet tevreden over de samenwerking met Jeremy Spencer. Pas als die vervangen wordt door Danny Kirwan wordt de definitieve versie opgenomen.
Dit nummer heeft als inspiratie gediend voor het nummer Sun King (de Zonnekoning), op het Abbey Road album van The Beatles. In 1973 werd het meesterwerkje, deze keer met op de keerzijde die andere fantastische hit “Need your love so bad”, opnieuw uitgebracht en het werd nogmaals een grote hit. (Wikipedia)

Een gedachte over “Vijftig jaar geleden: “Albatross” van Fleetwood Mac

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.