Tatiana Nikolaeva was een Russische pianiste die 25 jaar geleden op 69-jarige leeftijd overleed negen dagen nadat ze een hersenbloeding had gekregen tijdens het spelen van de 24 preludes en fuga’s van Sjostakovitsj in San Francisco. Een werk dat ze op 12 en 19 oktober 1990 ook al in De Singel had gebracht. Volgens Jan Dewilde (de musicoloog, niet de zanger) is ze een exponent van het Gouldisme. In tegenstelling tot Jos Van Immerseel noemt hij dat echter geen ziekte, maar bedoelt hij het positief.

Nikolajeva studeerde vanaf haar derde jaar piano. Later ging zij naar het Conservatorium van Moskou, studeerde bij Aleksandr Goldenweiser en Jevgeni Goloebev en studeerde af in 1948. In 1950 won zij de Bach Leipzig piano competitie, een onderdeel van de herdenking van Bachs sterfdag. In 1959 werd zij docente aan het conservatorium van Moskou.
Tijdens haar leven maakte zij meer dan vijftig opnamen van werken van zowel Bach, Beethoven als Sjostakovitsj, die zo onder de indruk was van haar vertolking van Das wohltemperierte Klavier van Bach, dat hij haar uitkoos voor de première en de eerste opname van zijn 24 Preludes en fuga’s. Met dat werk bleef zij tot haar dood steeds nauw verbonden. Voor de derde opname die zij ervan maakte, won zij in 1991 een Gramophone Award in de categorie instrumentaal. Hoewel zij vooral wordt geassocieerd met Bach en Sjostakovitsj, was haar repertoire zeer uitgebreid en veelzijdig. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.