Morgen zal het al vijf jaar geleden zijn dat Raoul De Graeve, mijn vroegere fotograaf bij De Voorpost (op de foto poseert hij rechts naast hoofdredacteur Wouter Vloebergh in het midden en links burgemeester Luc De Ryck, eveneens een oud-Voorpost-redacteur en vermoedelijke auteur van onderstaande tekst), werd opgenomen in de Orde van de Wase Raap Daarmee is hij toegetreden tot wat heet ‘de toeristische adel van het Waasland’.

Amerika heeft belangrijke bijdragen geleverd tot de hedendaagse cultuur, o.a. de film, jazz, popmuziek en het beeldverhaal. Inzake strips was de USA koploper tot kort na Wereldoorlog II, toen de leiding werd overgenomen door Europa, met België en Frankrijk als toonaangevende landen en tekenaars als Hergé, Franquin, Willy Vandersteen e.a. De strip is niet meer weg te denken uit de cultuur en het amusement van onze tijd. Hij heeft talloze mensen over de hele wereld geboeid, zelfs gepassioneerd. Eén van hen is Raoul De Graeve (Temse), ex-reprofotograaf en -persfotograaf.
Raoul zat nog op de lagere-schoolbanken, toen hij – door ziekte – twee jaar aan de sponde werd gekluisterd. In bed ontdekte hij de strip, te beginnen met Suske en Wiske. Lambiorix en De sterrenplukkers waren de eerste albums in een eindeloze rij. Gefascineerd door het medium, werd hij begin jaren ‘70 ook verzamelaar. Hij beschikt over een indrukwekkende collectie, met tal van reeksen, eerste uitgaven en curiosa, en als koninginnenstuk een originele druk (uit 1939) van de Franse zwart-wit versie van De scepter van Ottokar van Kuifje.
In 1983 richtte hij de Culturele Vereniging Spirit op, waarvan hij intussen 30 jaar voorzitter, bezieler en draaischijf is. Raoul De Graeve is de grondlegger van Temses nationale faam als stripgemeente. Hij heeft de voedingsbodem gelegd en was direct of indirect de hefboom tot vele verwezenlijkingen, een palmares, dat zijn gelijke niet kent in ons land. Een greep daaruit:
– vieringen en striphappenings rond grootmeesters als Willy Vandersteen, Morris, Paul Geerts, Jef Nys, Merho, Karel Biddeloo, POM, Jan Bosschaert, Jeff Broeckx, Hec Leemans, Willy Linthout, Jean-Pol, Urbanus, Jean Graton, Steve Van Bael en Steven Dupré. In januari is Marc Sleen aan de beurt;
– die vieringen gingen gepaard met de publicatie van niet minder dan 26 luxe-albums, vaak in 2, zelfs 3 verschillende versies;
– organisatie van striptentoonstellingen en stripbeurzen;
– elk jaar wordt een Nieuwjaarskaart uitgegeven getekend door een bekende Vlaamse striptekenaar (binnenkort: Paul Geerts);
– bij bijzondere gelegenheden wordt voor speciale publicaties gezorgd: brochures, affiches, almanakken, ex librissen…
– Temse komt voor in niet minder dan zes stripverhalen, met name Het schone avontuur van een bakkersjongen (het leven van Priester Poppe) van Jef Nys, Haaiman (Kiekeboe), De waterdemon (De Rode Ridder), Het zevende zwaard (Jommeke), De Vloek van Myra (Figaro) en bovenal Tazuur en Tazijn (Suske en Wiske in Temse);
– daarnaast zijn er tal van uiteenlopende initiatieven, te veel om op te noemen.
Mét Raoul De Graeve dienen in deze context uiteraard ook nadrukkelijk de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur vermeld.
Raoul De Graeve bekleedt als verzamelaar en organisator een heel eigen plaats in de stripwereld. Zijn opname in de toeristische adel van het Waasland is een officiële erkenning, beloning en bekroning van z’n jarenlange inzet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.