Eén van de leukste tentoonstellingen tijdens de Gentse Feesten 2000 was de “Painted Beatlessongs” van Erwin De Bie in galerie Even-Aarde. Niet enkel kon je bij het bekijken van de schilderijen, geïnspireerd door songs van Lennon & McCartney, naar de bijhorende muziek luisteren, iedere bezoeker kreeg ook gratis de mooi geïllustreerde catalogus in de handen geduwd. En in die catalogus stond ook “All you need is lef”, een korte roman over de tienerjaren van The Beatles, geschreven door Gentenaar Freek Neirynck. Nu, achttien jaar later, wordt deze roman (naar verluidt aangevuld met nieuw materiaal) opnieuw uitgegeven.

De voornaamste doelgroep van het boek is de jeugd (zonder dat het daarom als “jeugdboek” moet worden gecatalogeerd) en dat waren John en Paul op dat moment ook nog, puberende jongeren. “Zoals de titel aangeeft,” zegt Freek, toen ik hem daarover destijds ging interviewen voor Het Laatste Nieuws “is het inderdaad een ode aan de creativiteit, het avonturisme, kortom aan lefgozers. En daarom dat het me zo aansprak omdat ik in de relatie tussen de eeneiïge tweeling John Lennon en Paul McCartney ook die tussen Taptoe-collega Luk De Bruycker en mezelf zie. Zonder evenwel te kunnen stellen: die vertegenwoordigt de mercantiele Lennon en de andere de kwaliteitszucht van McCartney. Dat wisselt namelijk nogal. Maar wat wel overeenkomt, is het hoge eisen stellen aan elkaar, elkaars beslissingen respecteren en, ondanks alles, niet zonder elkaar kunnen.”
Erwin De Bie had de titel van het boek ook verwerkt in het schilderij dat aan “I am the walrus” was gewijd. “Ik heb Freek altijd de walrus genoemd,” zegt hij. “Ook toen ik hem nog niet persoonlijk kende, maar hem gewoon op blote voeten en met lang haar door Gent zag slenteren. Toen zei ik altijd al: kijk, daar heb je de walrus weer.”
Veertig jaar later herinnert Freek Neirynck de Gentenaars misschien minder aan die walrus van toen, maar zeker aan Figurentheater Taptoe. Wij dachten dan ook dat dit werkje een voorstudie was voor een theaterproductie over The Beatles, iets waarop iedere sixtiesliefhebber al lang zit te wachten. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn…
YELLOW SUBMARINE
Ik heb altijd wel de droom gehad een figurentheaterversie van Yellow Submarine te brengen,” geeft Neirynck toe, “maar de auteursrechten liggen zeer hoog en nu ik onlangs een slechte Tsjechische versie heb gezien, zijn die plannen definitief begraven.”
“Nee, die romanproductie moet je helemaal los zien van mijn theaterwerk, net zoals geen haar op mijn hoofd eraan denkt om bepaalde theaterproducties om te werken tot een roman. De waarheid is dat een bekende uitgeverij uit Averbode mij om een opvolger vroeg voor The Kid, mijn boek over de jeugd van Charlie Chaplin, dat een relatieve bestseller was. Die biografische reeks werd uiteindelijk opgeheven, zodat het me een leuk idee leek in te gaan op de vraag van Erwin De Bie om het werk als onderdeel van zijn catalogus uit te geven
.”
BEATLES BOOTLEG
Ondertussen zijn alle exemplaren echter uitgedeeld en komt er nu eindelijk een nieuwe, zelfstandige uitgave.
Ik heb inderdaad vernomen dat bepaalde uitgaven reeds worden doorverkocht als collector’s items. Dat vind ik wel grappig. Het lijkt wel een Beatles Bootleg!”
Om het boek te kunnen schrijven heeft Neirynck contact gehad met een aantal mensen uit de directe omgeving van The Beatles.
Vooral Allan Williams, hun eerste manager, en daarnaast het ik ook nog met de oom van John Lennon gesproken. Eigenlijk de man die hem heeft opgevoed, want zijn echte vader zat op zee. En toen ik in Londen logeerde, beweerde het kamermeisje dat ze ooit nog het liefje was geweest van George Harrison.” (*)
“Nu neem ik dergelijke verhalen wel met een korreltje zout, het is dan ook een roman en geen geschiedenisboek. Maar op basis van veel lectuur durf ik toch te zeggen dat de karakters nogal authentiek zijn
.”

Ronny De Schepper

(*) Zie ook mijn eigen reisverhaal naar Liverpool, elders op deze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.