Daniel Teklehaimanot Girmazion (Debarwa10 november 1988) is een Eritrees wielrenner die in 2018 reed voor Cofidis (foto Erik Westerlinck).

In 2007 behaalde Teklehaimanot zijn eerste professionele overwinning, de 6e etappe in de Ronde van Eritrea. Een jaar ervoor behaalde hij al twee ereplaatsen in dezelfde ronde en ook in 2007 werd hij al tweede in de tweede etappe.

In 2008 liep hij een jaar stage bij Amore & Vita-McDonald’s waar hij nationaal kampioen bij de elite en vijfde op het Afrikaans kampioenschap tijdrijden werd en daarnaast achtste op het de wegwedstrijd bij de elite. Bij de beloften werd hij op allebei de onderdelen kampioen, maar wist daar geen contract af te dwingen waarna hij in 2010 naar Cervélo TestTeam ging.

In 2009 kon hij als deel van de Eritrese nationale ploeg deelnemen aan de Ronde van de Toekomst. Deze wist hij erg goed af te sluiten, met een zesde plaats in het eindklassement. Hij won dat jaar tevens twee etappes in de Ronde van Eritrea.

Bij aanvang van de Ronde van de Toekomst 2010 was hij zelfs een van de favorieten voor de eindwinst, maar verloor al veel tijd in de proloog en verliet de koers uiteindelijk na de zesde etappe.

In 2010 mocht hij stage lopen bij het Cervélo TestTeam, en behaalde goede resultaten: tweede in de Ronde van Bern, de tweede etappe in de Coupe des Nations Ville Saguenay voor beloften, vijfde in de GP Oberes Fricktal, een etappe in de Ronde van Rwanda en Afrikaans kampioen in de ploegentijdrit (met Meron RussomTesfay Teklit en Ferekalsi Debesay), de individuele tijdrit en de wegwedstrijd.

Op donderdag 1 september 2011 werd bekend dat Teklehaimanot in 2012 zou uitkomen voor het Australische GreenEDGE Cycling. In 2014 ging hij over naar de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka, dat in 2016 overging in Dimension Data (zie bovenstaande foto). In 2018 ging hij dan over naar Cofidis, maar daar eindigde het blijkbaar voor hem. Nochtans had hij op 9 juli 2015 als eerste Afrikaan de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk weten te veroveren tijdens de zesde etappe van Abbeville naar Le Havre. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.