Morgen wordt de Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone niet minder dan negentig jaar. Geen wonder dat hij al een tijdje met een afscheidstournee bezig is. En in het kader daarvan zal hij in februari een tweede keer in onze contreien passeren…

Op 13 februari 2019 komt hij nog een laatste keer naar het Sportpaleis. Het concert maakt deel uit van zijn ’60 Years of Music’-wereldtournee. De concertreeks kende wereldwijd al uitvoeringen in uitverkochte concertzalen en kreeg staande ovaties en lovende recensies in de media. Ook in België passeerde de maestro eerder al met zijn ’60 years of Music’-tournee, maar voor het concert op 13 februari 2019 heeft hij een nieuw programma samengesteld.
“Tijdens deze tour zal ik een compleet nieuw programma uitvoeren met nieuwe hoogtepunten. Natuurlijk zullen er altijd de klassiekers zijn zoals die ik voor de Sergio Leone-films heb mogen maken en The Mission. Maar over de breedte genomen zal de ervaring deze keer anders zijn. Zo ga ik muziek laten horen die ik heb gemaakt voor de films van Quentin Tarantino en werken van Leone die ik nog niet eerder heb laten horen”, zegt Ennio Morricone op de website van het Sportpaleis.
Kaarten kosten 55, 65, 75, 95 en 125 euro. Maar opgelet! Voor tickets die aan de kassa worden gekocht wordt een extra servicekost van 2 euro per ticket aangerekend.

Samen met een 200-koppig symfonisch orkest en indrukwekkend koor zal de 90-jarige maestro in het Sportpaleis een persoonlijke ‘Best of’ uit zijn carrière brengen. Hij schreef muziek voor bijna 500 films en televisieseries. Daarnaast schreef hij ook nog een 150-tal klassieke composities waaronder een opera, een tiental viool- en pianoconcerto’s en kamermuziek, maar het is twijfelachtig dat we daarvan in Antwerpen iets gaan horen, want die zijn hoegenaamd niet “populair”. Het volstaat om op Spotify de vijf cd’s van zijn box “Fifty years of music” aan te klikken om daarvan overtuigd te zijn. Het zal hem echter een zorg zijn, want de componist verkocht wereldwijd meer dan 70 miljoen platen.
Morricone’s eerste composities dateren van de jaren veertig, maar de doorbraak kwam er pas met de films van zijn klasgenoot Sergio Leone uit de jaren zestig, waaronder A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More (1965), The Good, The Bad & The Ugly (1966) en Once Upon a Time in the West (1968).
Morricone componeerde eveneens de muziek voor Sacco en Vanzetti, Bernardo Bertolucci’s Novecento, Roland Joffé’s The Mission (1986), The Untouchables (1987) van Brian De Palma en de meeste films van Giuseppe Tornatore waaronder Cinema Paradiso (1988).
Hij was soms ook niet bang om muziek te “recycleren”: Quentin Tarantino has said that some of the Ennio Morricone’s compositions for the film The hateful eight are the unused scores for The Thing (1982), although the choral music playing after Major Warren boards the stage to Red Rock is Ennio Morricone’s “Regan’s Theme” from The Exorcist 2. However, it was probably no coincidence because, according to Quentin Tarantino himself, his two primary cinematic influences on the film were The Thing and Reservoir Dogs. Tarantino remarked that it was the first western scored by Morricone in forty years. He had previously used Morricone’s music in Kill Bill: Vol. 2 (2004), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (2009) and Django Unchained (2012). Morricone also wrote a brand-new song, “Ancora Qui”, for the latter. Despite stories of tensions between the two (composer Ennio Morricone had previously been quoted that he would never work with Quentin Tarantino after how his music was handled on Django Unchained, but ultimately changed his mind and agreed to score this film), Tarantino decided to have Morricone on-board to compose original music for the movie, making it the first film by Tarantino to use mainly an original musical score. Most of his previous films have used mainly source music, with only a few cues of original score.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.