Het zal morgen al 45 jaar geleden zijn dat de Nederlandse troubadour Dimitri van Toren optrad in jeugdclub Broebelke in Temse. Het is ook toen dat bovenstaande foto is genomen door Erik Westerlinck.

Dimitri van Toren werd geboren als Jan van Tooren in Breda. Na zijn middelbare school studeerde hij aan de Academie voor de Vrije Kunst. In 1963 deed hij mee aan een talentenjacht waarbij hij tweede werd. Van Toren begon zijn carrière in de groep The Headlines, waarvan de single De nozempjes verscheen. Toen de groep uit elkaar viel ging men verder onder de naam, The Lettersets, en in een andere samenstelling. In deze band speelde o.a. ook Pierre Kartner. De muziek werd onder de noemer folk en kleinkunst geplaatst.
Al tijdens het bestaan van The Lettersets begon Van Toren zijn eigen teksten en liedjes te schrijven en toen de groep ophield te bestaan, ging hij solo verder om zijn eigen nummers ten gehore te brengen. In 1966 kwam zijn eerste lp uit.
Maar het was z’n tweede, Tussen hemel en aarde, die voor de echte doorbraak zorgde. Ik schafte ze mij onmiddellijk aan, maar blijkbaar ging de liefde vlug over, want ik deed ze ook weer vlug van de hand, zodanig zelfs dat ik mij geen enkel nummer uit deze elpee nog kan herinneren.
Bekend werd Van Toren vooral door de hits Hé, kom aan (1966), Een lied voor kinderen (1973) en Mooi, je bent de mooiste (1976). Rond die tijd trad hij ook op in jeugdclub Broebelke in Temse, waar Erik Westerlinck hem dus op de gevoelige plaat vastlegde, zoals men dat toen zei. In totaal heeft van Toren meer dan twintig lp’s uitgebracht.
In de jaren tachtig wilde Van Toren wat meer tot rust komen en vertrok hij naar India. Zijn verblijf resulteerde in 1990 in een nieuw album, geïnspireerd op de Indiase cultuur onder de titel Alsof de maan de aarde kust. Een van de nummers is weer Hé, kom aan, ditmaal in eenmalige samenwerking met Flairck.
Van Toren woonde sinds 1994 in de Brabantse plaats Reusel. Hij overleed aan de gevolgen van kanker op 74-jarige leeftijd. De besloten uitvaartdienst vond plaats op 30 mei 2015 in Cultureel Centrum De Kei in Reusel. Tijdens de herdenkingsdienst waren er optredens van Dimitri’s goede vrienden Lenny Kuhr, Armand, Miek & Roel, Onno Kuipers, Elly & Rikkert en van zijn vaste begeleiders Pieter Koster en Dirk Schreurs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.