Op de vooravond van Wapenstilstand, waarbij het einde van WO I op 11/11/1918 wordt herdacht, organiseren het Gemeentebestuur en OVV Temse de herdenkingsavond ‘Stampkot’ in het gemeentehuis op de Markt. Het programma start om 19.30u. en omvat volgend programma.

Verwelkoming – Tony Peirsman, coördinator OVV
Officiële afsluiting van de centrumwandeling ‘Een stem diep uit het hart’ langsheen gebouwen met aangebrachte gedichten van Frans Van Raemdonck – schepen Lieve Truyman
Voordracht gedichten Frans Van Raemdonck – Anne Van Hemelryck
Film ‘Temse in WO I’ (15’ – met aandacht voor ALLE gesneuvelden van Temse) – realisatie: Rudy Bredael / scenario: Luc De Ryck. Deze film wordt ook vertoond tijdens de jaarlijkse filmavond van de Waaslandse Videoclub op vrijdag 16 november in de Roxy.
Historische inleiding rond de gebroeders Van Raemdonck – Luc De Ryck, auteur van het boek over de gesneuvelde broers
Muzikale vertelling ‘Stampkot’ – Bert De Meerleer (teksten en vertolking) en Steven Libbrecht (saxofoon)
Edward en Frans Van Raemdonck sneuvelden in de nacht van 25 op 26 maart 1917 te Stampkot, een gehucht van Steenstrate (Zuidschote). Oscar Dambre maakte de noodlottige aanval mee. In 1933 publiceerde hij het boek ‘Stampkot’, ‘de fantasierijke herschepping van de raid’, zoals hij het zelf verwoordde. Het boek vormt de basis van de muzikale vertelling.
Receptie
Gratis toegang. Iedereen is welkom! Bij voorkeur vóór 9 november aanwezigheid bevestigen aan de Cultuurdienst, tel. 03 710 12 70-73, cultuur@temse.be
In het kader van de herdenkingsactiviteiten rond het einde van WO I gaf het Gemeentebestuur de brochure ‘Temse herdenkt het einde van WO I’ uit (cover in bijlage). Deze is gratis verkrijgbaar op de herdenkingsavond en ook in AC De Zaat (Infobalie, Cultuurdienst…), de Bib, het Toeristisch Infokantoor e.a.
Info: tel. 03 710 12 52, burgemeester@temse.be

En nog tot 25 november loopt in het Gemeentemuseum van Temse de tentoonstelling ‘In Remembrance’ (‘ter nagedachtenis’), een expo die (het einde van) WO I centraal stelt, een realisatie van Walter Jansegers i.s.m. de Kon.Postzegel- en Erfgoedkring, Fotografencollectief Anders 23 en het Gemeentelijk Cultuurcentrum.
Op de vernissage situeerde schepen van Cultuur Lieve Truyman WO I in een ruimere historische context en belichtte zij de 49 initiatieven die in Temse werden genomen n.a.v. de herdenking van de 100ste verjaard. Historica Digna Coppieters, gemeentearchivaris, schetste een heel concreet beeld van Temse in WO I, burgemeester Luc De Ryck weidde uit over eigen ontmoetingen met Temsese oud-strijders 1914-1918 en drama’s uit die jaren.
Walter Jansegers verzamelde ook de gedichten van Leo De Nayer. Voorafgegaan door een levensloop van de gesneuvelde universiteitsstudent (auteur: Frank De Cuyper) werden de gedichten gebundeld. De brochure (A4-formaat) is gratis te bekomen op de expo. Burgemeester Luc De Ryck reikte het eerste exemplaar uit aan de 92-jarige Annie De Nayer. Haar vader, Jozef, werd in 1912 gemobiliseerd, maar omdat hij de ouderlijke brouwerij runde, nam zijn broer Leo zijn plaats in. Leo sneuvelde in Torhout, op al vrijgevochten grond, minder dan een maand voor de Wapenstilstand. Hij is de enige gesneuvelde Temsenaar die begraven is op het kerkhof van Temse.
De tentoonstelling, die eerder al plaatsvond in Ieper, Brussel, Antwerpen, Ninove, Aalst en Sint-Niklaas, is opgedeeld in 3 luiken:
– zwart-witfoto’s door Walter Jansegers genomen in de frontstreek van Veurne tot Verdun;
– kaders van de Postzegelkring: vooral postkaarten m.b.t. WO I;
– Temse in WO I.
Daarnaast worden ook boeken en brochures te kijk gesteld.
De expo is vrij toegankelijk in november: op zaterdag en zondag 14-18 u., zondag ook 10-12 u.
Info: walter.jansegers@skynet.be.
Op onderstaande foto herkent men Walter Jansegers met gastsprekers en co-organistoren, centraal Annie De Nayer, uiterst rechts haar dochter Sofie Poort.

Knipsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.