Vandaag is het al tien jaar geleden dat de Amerikaanse auteur, scenarist en regisseur Michael Crichton is overleden.

Michael Crichton werd geboren in 1942 in Chicago. Hij voltooide zijn medische studies aan de Harvard-universiteit. Veel van zijn fictiewerk werd geïnspireerd door zijn opleiding. Zo schreef hij de scripts van de eerste seizoenen van de succesvolle tv-serie “E.R.”, mede gebaseerd op zijn ervaringen op de spoedafdeling van een hospitaal in Boston.
Onder het pseudoniem John Lange was hij in de jaren zestig verantwoordelijk voor een serie onverkochte SF-thrillers. De eerste roman die men onder zijn eigen naam publiceerde, The Andromeda strain uit 1969, werd door Robert Wise verfilmd en groeide uit tot een cultsucces. Sindsdien gingen miljoenen exemplaren over de toonbank van boeken waarvan Crichton zelf de filmadaptaties superviseerde. De dino-blockbusters Jurassic Park en The lost world van Steven Spielberg zijn de populairste. Maar ook Disclosure, over ongewenste seksintimiteiten op het werk met Demi Moore, of Rising sun met Sean Connery, een moordthriller tegen de achtergrond van de toenemende Japanse impact op de westerse economie, zijn onvervalste Crichton-bestsellers.
Geboeid door het pelliculewereldje wou hij zelf ook films regisseren. Hij debuteerde in 1973 met Westworld, dat als voorloper wordt beschouwd van Jurassic Park: pretparkrobotten raken ontregeld en komen in opstand tegen de argeloze bezoekers. Crichton zou in totaal zeven films realiseren, waaronder The first great train robbery, een Victoriaans treinroversepos met Sean Connery, one of only two theatrical movies directed by Michael Crichton which were not in the science-fiction-fantasy film genre, the other picture was “Physical Evidence” (1989). Sean Connery and Donald Sutherland would both subsequently appear in other adaptations of Michael Crichton’s work. Connery would appear in “Rising Sun” (1993), while Sutherland appeared in “Disclosure” (1994). In deze laatste film werd de hoofdrol vertolkt door Michael Douglas die ook de hoofdrol speelde in een film van Crichton zelf, namelijk Coma, een ziekenhuisthriller over illegale organensmokkel.
Als vriendendienst wou hij wel eens een scenariootje neerpennen voor bevriende regisseurs als Jan De Bont (voor de tornado-prent Twister) of Barry Levinson (voor Sphere, het futuristische onderwater-epos met Dustin Hoffman en Sharon Stone). Voor deze laatste activiteit schakelde hij soms de hulp in van echtgenote Anne-Marie Martin.
Michael Crichton was tevens computerexpert. Hij schreef essays over de informaticatechnologie, was ontwerper van het computerspelletje Amazon en runde een software-bedrijfje dat zich specialiseerde in interactieve media.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.