De Schotse zangeres Lulu (die net als Goldie Hawn “a portrait in the attic” heeft) viert vandaag haar zeventigste verjaardag. (Wikipedia)

Marie McDonald McLaughlin Lawrie grew up in Dennistoun, Glasgow, where at the age of 12 or 13, she and her manager (op die leeftijd???) approached a band called the Bellrocks seeking stage experience as a singer. She appeared with them every Saturday night. At age 14, she received the stage name “Lulu” from her future manager Marion Massey, who commented: “Well, all I know is that she’s a real lulu of a kid.” [An amazing girl, beautiful in every single way.]
In 1964, under the wing of Marion Massey, she was signed to Decca Records. When she was only fifteen, her version of the Isley Brothers’ “Shout”, credited to ‘Lulu & the Luvvers’ and delivered in a raucous but mature voice, peaked at #7 on the UK charts.
Ook in 1965 behaalt ze de Britse top 10 met Leave a little love. In 1966 toert ze door Polen en wordt zo de eerste Britse zangeres, die live optreedt achter het zogenaamde IJzeren Gordijn. Haar singles worden echter geen hits meer. Ze tekent een contract met Columbia en de eerste single op dat label, The boat that I row geschreven door Neil Diamond, wordt wel opnieuw een top tien hit.
In 1967 staat de single Let’s pretend in de Britse hitparade. De b-kant heet To Sir, with love en is de titelsong uit de gelijknamige film waarin ze acteert naast Sidney Poitier. In de Verenigde Staten bereikt dit nummer de eerste plaats in de Billboard Hot 100 en het wordt er tevens de bestverkochte single van 1967.
In 1969 treedt ze namens het Verenigd Koninkrijk aan op het Eurovisiesongfestival met het liedje Boom bang-a-bang en haalt hiermee de tweede overwinning voor haar vaderland binnen na Puppet on a string van Sandie Shaw twee jaar eerder. Ze moet die overwinning echter delen met Frankrijk, Spanje en Lenny Kuhr uit Nederland. Het reglement voorzag er toen nog niet in om bij een gelijke eindstand van verschillende liedjes een winnaar te selecteren. Het reglement wordt dan ook direct veranderd om iets dergelijks in de toekomst te voorkomen. Vanaf nu tellen bij gelijke stand de meeste eerste plaatsen. Op die manier moest het wondermooie C’est le dernier qui a parlé qui a raison van de Franco-Tunisische Amina het Zweedse onnozele liedje Fångad av en stormvind van Carola laten voorgaan op het Eurovisie-songfestival 1991
Ondanks haar zege duurt het tot 1974 voor Lulu opnieuw een hit scoort. Deze keer met The Man Who Sold the World, geschreven en geproduceerd door David Bowie. Ook zingt zij in 1974 de titelsong van de James Bondfilm The Man with the Golden Gun. Het wordt echter geen hit. In 1993 vragen de leden van de groep Take That haar om een solo te zingen op hun single Relight my fire. De single bereikt de eerste plaats. Voor Lulu is het de eerste keer, 31 jaar na haar hitparade-debuut. In 2002 staat ze met Ronan Keating in de hitparades genoteerd met We’ve got tonight. Lulu treedt nog geregeld op. In de populaire serie Absolutely Fabulous verschijnt ze in een aantal afleveringen als zichzelf. In april 2015 bracht ze een nieuw album uit, Making life rhyme, met grotendeels zelfgeschreven songs. Ze is dan na vijftig jaar terug bij haar eerste platenlabel Decca.
Op privé-vlak trouwt ze in 1969 met Maurice Gibb van de Bee Gees; na vier jaar eindigt dit huwelijk kinderloos. In 1977 trouwt ze met kapper John Frieda. Ook dit huwelijk eindigt in een scheiding, in 1991. Met Frieda krijgt ze een zoon, acteur Jordan Frieda. In 2000 heeft ze haar naam veranderd in Lulu Kennedy-Cairns, de achternaam van haar moeder. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.