Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de Gentse zanger van Nederlandse afkomst, Henk De Bruin, is gestorven.

Henk De Bruin werd in Arnhem geboren, waar zijn ouders een hotel open hielden. Toen hij amper twee jaar oud was, verlieten zijn ouders Nederland om een hotel te gaan uitbaten in Brussel. Iets meer dan twee jaar later stierf zijn vader en Henk werd in een Franstalige kostschool gedropt. Pas in 1934 toen hij in Gent kwam wonen, begon hij zijn Nederlands opnieuw bij te werken. In de Minardschouwburg debuteerde hij oorspronkelijk op als tapdanser, want hij was nog zang aan het studeren en werd dus niet “rijp” geacht. In 1942 stond Henk echter al op het podium, met het orkest van Eddie de Latte. Zijn eerste optredens bevatten nog aria’s uit “De barbier van Sevilla”, maar later belandde hij via operettes in een steeds lichter genre.
Daarom zou hij uiteindelijk niet in de opera, maar in de Ancienne Belgique terecht komen. Gedurende vier jaar zat hij daar in revues die elke week van programma veranderden. Toen Bob Scholte hem vroeg om samen op tournée te gaan, was dat dus welgekomen. In 1951 scoorde hij bovendien een eerste hit met “Als jij van me houdt”, een vertaling van een nummer van Mario Lanza, wat de aanloop was voor tal van andere successen zoals “Ik heb mijn hart in Heidelberg verloren”, “Witte seringen”, “Ik dans met jou door de hemelpoort heen”, “Sonny Boy” en “Volare”. De Bruin was samen met La Esterella en Jacques Brel een van de eerste artiesten die door het pas opgerichte Philips-label werd getekend.
Henk had eigen radioprogramma’s zowel bij het NIR (“Wie gaat er mee op reis met Henk de Bruin naar Parijs”) als op Radio Luxemburg (“Hier met Henk de Bruin”).
In 1958 opende Henk in Bredene aan de zee zijn eigen theater: het Casino Duinhof. Hij bracht er volop theaterprogramma’s, maar ook… een ijsprogramma op de enorme schaatsbaan. Een keer per jaar zond de Belgische televisie dat ijsprogramma uit.
Ook in 1958 stichtte Henk zijn eigen, 18 man sterke showorkest, onder leiding van Roger Berry. De groep telde twee zangeressen, twee zangers, twee balletdanseressen en een balletdanser. De steeds hoger worden personeelskosten noopten Henk ertoe, het orkest te verkleinen en in 1969 bestond het showorkest nog uit elf personen. Henk toerde door binnen- en buitenland (vooral Duitsland en Zwitserland), speelde elk jaar drie maanden lang in het Brusselse hotel Metropole en natuurlijk ook vaak in zijn eigen zaak in Bredene.
In 1970 ging Henk op de solotoer. Hij trad o.a. op in het Theatre de la Gaîté in Brussel en natuurlijk in de radio- en tv-programma’s van Jan Theys, zoals “De tijd van Toen”. Daarbij werd hij meestal begeleid door het combo van Al van Dam.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.